Sorea retorna a Sant Cugat 15 milions d'euros de la factura de l'aigua

L'Ajuntament reclama els diners després de detectar cobraments per interpretacions «errònies»

L'administració municipal va començar a revisar papers fa dos anys alertats per l'encariment gradual del rebut de l'aigua que els havia estat anunciat per l'entitat metropolitana de Barcelona i la companyia d'aigües. La raó era que el 2019 s'acabava el període de concessió i l'empresa havia d'amortitzar la inversió i, a més a més, i segons la interpretació del conveni per part de l'entitat i de la companyia, hi havia una quantitat que es cobrava per deixar com noves les instal·lacions del subministrament d'aigua. Tots dos conceptes van ser analitzats per l'àrea d'Economia de l'Ajuntament i consultats a fonts jurídiques, ja que des d'un primer moment l'administració municipal no considerava correcta l'aplicació d'aquestes dues partides. Pel que fa al cost de l'amortització, l'Ajuntament és del parer que no cal que l'empresa amortitzi tota la inversió abans de la fi de la concessió, una decisió que obligava a encarir el preu del rebut abans del 2019. El tinent d'alcalde d'Economia, Jordi Joly, assenyalava que aspectes com aquests poden ser objecte de negociació un cop s'ha acabat la concessió, i no abans. «El que resta pendent ho pot passar a assumir l'administració o bé la nova empresa concessionària», diu.

Amb tot, els esforços es van centrar en la segona partida que s'incloïa en el conveni i que es referia al cobrament d'una quantitat per deixar noves les instal·lacions el 2019. «Des del nostre punt de vista això tampoc cal perquè hauria de ser la nova empresa concessionària l'encarregada de portar a terme la nova inversió», assenyala Joly i no pas, com passava fins ara, que es cobrava una quantitat amb antelació per deixar a l'Ajuntament les instal·lacions noves el 2019.

La revisió que incloïa aquests aspectes va ser aprovada el 1995 per l'entitat metropolitana arran de la proposta de la companyia d'aigües. Sant Cugat com a ajuntament que forma part de l'entitat metropolitana s'hi va adherir de manera automàtica. Ara, amb els treballs que des de l'àrea econòmica de Sant Cugat es porten a terme per millorar l'eficiència de l'administració s'ha optat per reclamar aquests diners i portar directament la gestió dels diners abans que ho faci la companyia d'aigua.

El gerent de l'entitat metropolitana, Carles Conill, explicava ahir que el nou acord és entre l'Ajuntament i la companyia i que si aquesta està d'acord amb el que considera que és una «correcció tècnica» des de l'entitat metropolitana no hi ha res a dir. Amb tot, Conill aclareix que en aquest conveni es dóna «una casuística molt concreta» que només afecta les dues parts. «En aquest cas, l'Ajuntament s'ho vol gestionar ell mateix», diu Conill. El gerent no creu, per tant, que aquesta mesura pugui afectar a la resta de 220 municipis de l'àrea que també tenen Sorea com a companyia subministradora.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.