Barcelona demana a l'ATM que es desdigui del nou increment en les tarifes del transport públic integrat

El PSC es queda sol defensant l'augment aprovat del 2% en el preu de la T-10

Tot i que els grups d'ICV-EUiA i d'ERC van qualificar «d'oportunista i demagògica» la proposició tramitada pel PP, el líder dels populars, Alberto Fernández Díaz, va saber jugar ahir amb els pronunciaments dels ecologistes i dels republicans al consell d'administració de l'ATM –en què els representants socialistes tenen majoria– per aconseguir, amb la complicitat de CiU, crear un conflicte entre el gestor del transport públic metropolità i el seu principal client municipal, en volum d'usuaris del servei. «No podem ser incoherents», van coincidir a dir els líders d'ICV-EUiA i d'ERC, Ricard Gomà i Jordi Portabella, a l'hora d'anunciar l'abstenció davant la proposició dels populars, malgrat farcir-la de comentaris crítics. A partir d'aquest moment, Alberto Fernández tenia la partida guanyada. Els populars sumaven majoria amb els nacionalistes, que no van dubtar a avalar la confrontació institucional amb l'augment de preus aprovat per l'ATM, recordant, segons va manifestar el regidor Eduard Freixedes, «que en els últims anys l'increment tarifari ha superat en sis punts el creixement de l'IPC». El grup del PSC es va quedar sol justificant que l'any vinent el cost dels bitllets del metro, de l'autobús, del tramvia o dels ferrocarrils de la Generalitat augmentin de mitjana ponderada un 0,57%, inclòs un 1,95% en el cas de la T-10, utilitzada pel 50,26% dels viatgers. «S'ha fet una gran aposta pels títols socials», va manifestar la regidora de Seguretat i Mobilitat, Assumpta Escarp, destacant els nous descomptes que s'han introduït en benefici de les famílies nombroses. Escarp també va retreure al PP que provoqui un debat «extemporani» al consistori barceloní respecte a una decisió ja adoptada i que pertoca a l'Autoritat del Transport Metropolità. «Portar-ho aquí implica que l'Ajuntament serà la primera institució que es pronuncia en contra de l'increment tarifari. Fins ara, els vots de CiU, d'ERC i d'ICV a l'ATM eren testimonials», li va respondre Alberto Fernández.

Ara, el govern de Jordi Hereu ha de triar entre complir o ignorar una declaració avalada per una majoria de formacions i que l'insta a demanar al gestor metropolità que deixi sense efecte la resolució del seu consell d'administració, adoptada en la sessió del 14 de desembre passat, i «a acordar la congelació de les tarifes del transport públic per l'any 2010».

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.