Dos mesos abans de tancar el termini del pla per renovar finestres ja hi ha llista d'espera

L'allau de sol·licituds ha desbordat les previsions de la Generalitat, que ha fet una ampliació del pressupost d'1,65 milions d'euros

L'objectiu del pla Renova't de Finestres és millorar l'eficiència energètica i reduir el consum a les llars a través d'un major aïllament tèrmic. Les subvencions s'atorguen per a la renovació d'obertures (portes, finestres, vidrieres i claraboies) i per la millora de la protecció solar de les mateixes mitjançant persianes, gelosies, lamel·les o tendals.

Aquesta és la primera vegada a Catalunya que s'engega una iniciativa específica d'aquest sector. I l'èxit ha estat realment espectacular. En quinze dies l'Icaen ja havia exhaurit el pressupost inicial amb les 2.300 sol·licituds rebudes. En les condicions del pla ja s'establia la possibilitat d'augmentar la partida, cosa que s'ha decidit fer amb 1,65 milions. Ara, les sol·licituds d'ajuts que es reben es registren en una llista d'espera i s'aniran resolent tan bon punt s'aprovi l'ampliació. Aquesta llista d'espera serveix, també, per reassignar els recursos provinents d'aquelles sol·licituds que s'havien aprovat però que finalment no s'hagin acabat formalitzant en no dur-se a terme les actuacions previstes.

L'Icaen no té encara actualitzat el nombre de sol·licituds rebudes fins a dia d'avui però fonts de la Generalitat han explicat que pràcticament estan esgotats els ajuts per a particulars, però hi ha més recursos per atorgar pel que fa a comunitats.

De les 2.300 sol·licituds inicials, l'import mitjà per petició ha estat de 1.517 euros per una substitució mitjana de 21,27 metres quadrats de tancaments.

Quant es paga?
L'ajut que atorga l'Institut Català d'Energia varia en funció del cas. Si la reforma és en un habitatge particular, per la renovació d'obertures es finança un màxim de 130 euros/m², mai superant el límit de 3.000 euros per beneficiari. En el cas de les millores de protecció solar, el màxim són 40 euros/m², amb un límit de 1.000 euros. Així, l'ajut total per la suma dels dos conceptes no pot superar els 4.000 euros per cada beneficiari. Si l'actuació és en edificis del sector terciari o actuacions integrals en blocs d'habitatges, per la renovació d'obertures es dóna un màxim de 100 euros/m² i, per la protecció solar, 40 euros/m². En aquest cas, la suma total de l'ajut no anirà més enllà dels 100.000 euros. Tant si és una reforma individual com col·lectiva, la subvenció només cobreix el 30% del cost de les obres (el material i la instal·lació). Dins el cost no s'hi inclou l'IVA ni els ajuts del ram de paletes. Finalment, s'ha de destacar que la inversió mínima per demanar la subvenció ha de ser de 1.000 euros.
Com es tramita?
Per poder accedir a l'ajut, cal, primer de tot, que una empresa comercialitzadora o instal·ladora de tancaments faci un pressupost, el qual s'haurà d'adjuntar al full de sol·licitud de la subvenció. La tramitació d'aquesta sol·licitud la pot fer el mateix beneficiari o bé una empresa col·laboradora adherida (n'hi ha 197 a les comarques gironines). Un cop feta la petició, el beneficiari rebrà una notificació sobre si ha estat concedida o denegada. Un cop s'ha fet la reforma i s'ha pagat la factura, cal enviar la nova documentació a la Generalitat, certificant que el pagament s'ha realitzat –cal fer arribar una còpia de la factura, el justificant del pagament i fotografies de l'obertura abans i després de la reforma, entre d'altres–. Si tot és correcte, l'Icaen farà l'abonament de l'ajut al compte corrent que haurà determinat el beneficiari. Aquest pagament no es farà efectiu abans d'un termini mínim de 60 dies.

LA FITXA

Objectiu del pla
Fomentar l'estalvi i l'eficiència energètica
Terminis del pla
De l'11 de gener a l'11 d'abril
Pressupost
3,3 milions inicials, als quals se'ls ha afegit 1,65 milions per l'allau de sol·licituds
Sol·licituds
2.300 en quinze dies
18,3% de Girona
55,5% de Barcelona
15,1% de Lleida
11,1% de Tarragona
Import mitjà de les peticions
1.517 euros
Reforma mitjana
21,2 m² de tancament
JOAQUIM RIGAU

«No podem deixar penjats els clients que es quedaran sense ajut»

El propietari del Grup Rigau considera que la iniciativa ha estat un encert però critica la falta de previsió de la Generalitat, que provocarà que hi hagi gent que es quedi sense subvenció
anna puig

Joaquim Rigau és propietari del Grup Rigau, una de les empreses adherides al pla Renova't. Segons el seu parer, la iniciativa està ben pensada, però no comparteix la manera com ho ha gestionat el govern català.

–Com ha funcionat?
–«Certament ha tingut molt d'èxit. A la nostra empresa hem registrat un important augment de peticions de pressupostos. Podríem dir que en aquestes setmanes s'han triplicat. I diàriament entra gent. I és que hem fet una aposta important per aquest pla, promocionant-lo a través d'uns fullets especials, dels quals n'hem editat uns 38.000.»
–La seva empresa es dedica només a aquest sector?
–«Nosaltres estem molt especialitzats en l'àmbit de portes i finestres de seguretat. Però vam aprofitar la campanya del govern per ampliar el nostre ventall i ara també apostem pel tancament d'obertures sense aquest punt específic. Tot i que, si el client ho vol, pot incorporar a la remodelació persianes especials o finestres de seguretat.»
–Preveia que hi hauria aquesta allau de peticions?
–«No ho sé, però el que és clar és que a la Generalitat sí que se li ha desbordat, superant totes les previsions. La idea és bona, però està mal muntada.»
–En quin sentit ho diu?
–«Que ara és possible que moltes persones que han sol·licitat l'ajuda se'n quedin sense. No pot ser que encara faltin dos mesos per tancar la campanya i que el govern ja s'hagi quedat sense diners. I jo què li haig de dir al meu client, després de la promoció que hem fet tots plegats? Nosaltres no els podem deixar penjats com farà la Generalitat. Per tant, el que farem serà aplicar descomptes o preus especials a aquelles persones que ens hagin demanat un pressupost i no se'ls hagi concedit la subvenció. Intentarem que entre nosaltres i el proveïdor de material els preus siguin més ajustats.»
–Els pressupostos que els demana la gent són de petites o de grans reformes?
–«Hi ha de tot. Des de gent que només vol canviar d'una a tres finestres fins al que aprofita per reformar totes les que hi ha al pis.»
–I quan val de mitjana canviar una finestra?
–«En el cas d'un balcó estem parlant d'uns 1.200 euros, sense IVA, si és una finestra de PVC, o d'uns 950 si és d'alumini amb aïllant tèrmic. Per una finestra, el cost seria entre 700 i 800 d'euros si el material és PVC o d'uns 600 si és alumini.»
–Com els ha afectat la crisi?
–«L'hem notat, com a tot arreu. Però en el nostre cas, pel fet d'estar més especialitzats en temes de seguretat, no ens ha baixat tant la facturació com en el cas d'altres empreses que treballen específicament per al sector de la construcció.»

197 empreses gironines

Les empreses col·laboradores són aquelles que comercialitzen o instal·len tancaments i que s'han adherit a la campanya del pla Renova't engegat per l'Institut Català d'Energia. A les comarques gironines, un total de 197 empreses i autònoms especialitzats en aquest sector econòmic s'han inscrit a aquesta iniciativa. Entre els compromisos que prenen hi ha el de donar un servei gratuït als sol·licitants de l'ajut consistent, entre altres coses, en l'emplenament per internet del formulari de sol·licitud, la recollida de la documentació necessària per tramitar la petició de subvenció i posar-se en contacte amb l'Institut Català d'Energia, així com informar-lo de la gestió de les renovacions de manera mensual.

Transmissió tèrmica

L'objectiu dels ajuts del pla Renova't que impulsa la Generalitat és millorar l'eficiència energètica i reduir el consum d'energia a les llars i al sector terciari català (és a dir, en l'àmbit industrial), així com potenciar l'ús racional de l'energia entre els ciutadans. A través de la renovació de tancaments s'aconsegueix una major capacitat d'aïllament tèrmic. Segons dades facilitades per l'Institut Català d'Energia (Icaen), la transmitància tèrmica –és a dir, l'indicador que mesura l'aïllament– que s'aconseguirà amb aquestes actuacions és de 2,41 W/m²·K, quan l'aïllament d'una finestra amb vidre senzill es calcula que és de 5,6 W/m²·K. Per tant, el consum energètic es pot arribar a reduir més de la meitat.

Enllumenat de comerços

A part del pla de canvi de finestres, la Generalitat també té en marxa una iniciativa perquè els comerciants renovin els enllumenats dels seus establiments –amb un pla que s'anomena Renova't d'enllumenat per a comerços–. Amb aquesta iniciativa se subvenciona la compra de bombetes, làmpades, sistemes de control d'encesa i regulació del nivell d'il·luminació energèticament eficient. Aquesta convocatòria també finalitza l'11 d'abril d'aquest any. Segons fonts de la Generalitat, en aquest cas no s'ha produït una allau de peticions, cosa que s'atribueix al fet que els comerciants estan immersos ara mateix en la campanya de rebaixes. Es preveu, però, que quan aquesta finalitzi augmenti el nombre de sol·licituds.

Primer, l'electrodomèstic

La primera iniciativa que va posar en marxa l'Icaen va ser el pla de renovació d'electrodomèstics, calderes i aparells d'aire condicionat, del qual ja s'han fet quatre convocatòries –l'última va ser l'any passat–. En aquest cas, s'oferien ajuts que oscil·laven entre els 70 euros –per a forns que consumeixen un 55% menys d'energia– i els 400 –per a l'adquisició de calderes de condensació–. Pel que fa a la partida pressupostària, en l'última campanya d'aquest pla s'hi van destinar uns 6,5 milions d'euros, un 20% més que l'any anterior. El càlcul d'estalvi energètic aconseguit amb la iniciativa se situa al voltant dels 12.150 MWh, quantitat que equival aproximadament al consum d'energia elèctrica d'unes 3.000 famílies.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.