Els instal·ladors de TDT van tenir més feina durant l'últim mundial de futbol que ara

El sector confirma que la majoria d'habitatges estan preparats i que només es fan reajustaments

La retransmissió del mundial de futbol d'Alemanya de manera exclusiva per la cadena televisiva de La Sexta va ser un avançament en el desplegament de la TDT pel que fa als usuaris. El fet que la cobertura analògica de la cadena fos menor que la digital, on es garantia abast absolut, va causar una allau de peticions d'instal·lació, tant de bars i centres d'oci com de privats. Xavier Núñez, president de Feceminte, considera que, només en aquell moment, hi va haver una allau de demanda d'aparells particulars i d'antena col·lectiva de la TDT.

La resta del desplegament s'ha fet a un ritme més o menys homogeni que s'ha incrementat en el període previ a cada apagada analògica. Núñez considera clau que s'hagi optat per sobreimprimir en la senyal analògica que capten els televisors l'advertiment de la data d'apagada. Ha estat quan han començat aquests missatges que s'ha notat un increment de les peticions a cada població, però no es pot parlar d'allau i, a més, el missatge evita que el televident ho confongui amb una possible avaria de l'aparell. Per això, defensa Núñez, és important que el missatge continuï sobreimprès fins i tot després de l'apagada.

Més que instal·lar nous aparells receptors de TDT, els instal·ladors duen a terme sobretot feines de manteniment i reajustaments d'antenes i aparells per resoldre dèficits de recepció de la senyal terrestre. Les antenes col·lectives dels blocs de pisos estan gairebé totes adaptades i només en les comunitats de veïns que s'han quedat enrere o en les cases individuals encara es fan instal·lacions noves, «un percentatge molt residual», segons el president de la federació. Núñez es felicita de la transició que s'ha fet a Catalunya tant pel que fa a la cobertura com a la sincronització en l'encesa de la nova senyal. A més de commutar la senyal d'analògica a digital en els centres emissors i els repetidors existents al país, s'han instal·lat nou repetidors més per ampliar l'àrea de cobertura i arribar a llocs on no arribava la senyal analògica. A més, l'emissió de la senyal digital a cada centre es va fer per a totes les cadenes de televisió que ja la tenien a punt. «L'encesa sincrònica ens ha ajudat molt als instal·ladors», conclou.

Contactar amb l'instal·lador o Abertis en cas d'incidència

En cas de debilitat, interferència o inexistència de senyal de TDT, l'usuari s'ha de posar en contacte amb un instal·lador homologat en aquesta tecnologia. La instal·lació pròpia pot estar en males condicions, però també pot ser que l'antena estigui mal apuntada o que hi hagi interferència per la diversitat de senyals. Per una banda, el millor centre emissor de TDT d'una zona no és necessàriament el mateix que donava la millor cobertura analògica. En segon lloc, en moltes zones del país calia captar el senyal de diversos centres emissors per rebre tots els canals. Amb la TDT tots els canals s'emeten des de tots els centres i la captació de diverses senyals pot degradar-ne la qualitat. Però el problema també pot estar causat per la falta de cobertura. Si el problema afecta només un privat, s'ha de posar en contacte amb l'instal·lador. Si està afectat tot un poble, és directament l'Ajuntament del municipi qui s'ha de posar en contacte amb l'operador Abertis Telecom, el concessionari del desplegament de la cobertura, o amb la Secretaria de Telecomunicacions de la Generalitat. La solució prioritària en aquests casos és la TDT via satèl·lit. El govern català ha de validar la sol·licitud abans d'activar el servei. Per això és l'instal·lador el que ha de dur a terme un informe tècnic conforme un lloc determinat no té cobertura de TDT.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.