Castells nega un estat de degradació previ a la nevada de les línies elèctriques

El conseller d'Economia quantifica en 458.396 els usuaris afectats per la nevada del 8 de març passat

L'expedient informatiu obert que ha de determinar fins a quin punt és responsable la companyia elèctrica estarà enllestit a mitjan mes de juny, segons explicava ahir el conseller Castells a la comissió d'Economia i Finances del Parlament. En tot cas, «el detonant és un fet exogen: la nevada». Però aquest expedient podria no aclarir tota la magnitud del problema, ja que va explicar que un expedient informatiu «pot deixar dubtes, no és sancionador».

El conseller Castells va destacar que en la nevada hi va haver problemes i «disfuncions», tot i que va admetre que aquest terme és massa suau. També va destacar com un dels problemes greus de la nevada la falta d'informació als usuaris, com també les previsions errònies, tot i que creu que es comet un error si es diu «que es va enganyar».

Protocols millorables

Castells va recordar la «descoordinació» que va existir i que hi va haver «aspectes millorables en els protocols d'actuació» amb els municipis. En aquest sentit, però, va remarcar la importància de la col·laboració de tots els alcaldes, que van ser un «factor positiu» de la crisi.

Pel que fa a la relació amb la companyia elèctrica, va explicar que la nevada havia fet que es produís «un abans i un després» en les relacions.

«Tracte arrogant»

Com a aspectes a millorar va destacar que calen millores radicals en els protocols d'informació, canvis de fons amb la coordinació de les autoritats municipals, perquè «són les que coneixen el territori» i han estat objecte d'un «tracte arrogant i prepotent», i els alcaldes són «indispensables». A més, va anunciar que s'haurien de fer canvis eventuals en la normativa per millorar aspectes de la xarxa –parlant, però, de la normativa estatal.

Tot i això, per Castells, «té una certa importància» el fet que s'hagin ofert compensacions econòmiques, ja que va remarcar que no ha passat mai que després d'una apagada, l'empresa decidís oferir-ne.

Castells va destacar, però, que la conclusió de tot no podia ser que això no hauria passat amb la línia de molt alta tensió (MAT), sinó que «la gravetat hauria estat menor» si aquesta hagués existit.

Segons Castells, hi ha compliment de la llei de garantia i qualitat del subministrament elèctric, aprovada el 23 de desembre del 2008, després de la gran apagada elèctrica de Barcelona.

«Vigilar les empreses»

Des d'ERC, Alfons Quera, va criticar que «l'administració hauria de vigilar les empreses perquè revisin les torres elèctriques» i va recordar les queixes dels hostalers, que van denunciar, segons ERC, «un menyspreu pel sector». També van dir que es va produir un «gran incompliment de la llei de garanties de subministrament», aprovada el desembre després de la gran apagada de Barcelona. «La sensació de catàstrofe va existir i la manca d'informació la va fer créixer», va assegurar Alfons Quera, que va recordar que fins al cap de cinquanta minuts ningú es va posar en contacte amb els municipis afectats. Per part seva, Lluís Postigo, d'ICV, va lamentar que un milió d'euros per a les reclamacions «no dóna per gaire» i va afegir-hi, sobre les declaracions del conseller Castells: «És curiosa la bona valoració que ha fet dels alcaldes, però quan es qüestiona una línia elèctrica se'ls crucifica», fent referència a la MAT.

«No hi ha autocrítica»

Durant la comissió d'Economia i Finances, CiU va denunciar que per part del govern no hi va haver «cap autocrítica» i també va retreure a Castells que ha comparegut tard, a la qual cosa el conseller va respondre: «Vaig dir que ho faria quan els expedients estiguessin prou avançats. Ara tenim les conclusions que no teníem fa un mes.» També va insistir en el mateix sentit que CiU Josep Enric Millo, en nom del PP, dient que la compareixença pública de Castells s'ha fet tard, i hi va afegir: «Per una informació donada vuit setmanes després, és pobra.» També hi va intervenir José Domingo, del grup mixt, assegurant que hi ha hagut descoordinació en aquesta qüestió.

Per part seva, la portaveu del PSC, Núria Ventura, en la línia del que havia dit el conseller, va admetre que hi ha mancances que cal analitzar i va denunciar la descoordinació de les empreses elèctriques. Ventura també va apostar per millorar el diàleg amb els ajuntaments.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.