Serveis

barcelona

Uns 75.000 usuaris es queden a terra per la vaga dels FGC

El servei es va interrompre entre les dotze del migdia i les quatre de la tarda i demà tornarà a quedar afectat

Treball no va establir serveis mínims i l'empresa va decidir tancar per “precaució”

Ni per anar al Vallès ni per anar al Llobregat ni per moure's per Barcelona. Uns 75.000 passatgers dels Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) van haver de buscar ahir transports alternatius als seus trajectes després que no es decretessin serveis mínims per cobrir l'aturada parcial convocada pels sindicats i que va afectar tots els trens entre les dotze del migdia i les quatre de la tarda. FGC va decidir tancar les estacions per evitar incidències i la mesura va agafar per sorpresa els passatgers que s'hi acostava ja que la majoria no tenia constància de la nova convocatòria. És el cas de l'Alberto, de 23 anys i estudiant, que havia d'anar a Terrassa des de Barcelona i a quarts d'una s'afanyava per arribar a l'estació de la Renfe. O el de l'Abigail, també estudiant de 22 anys que havia d'anar a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i desconeixia el recorregut amb els trens de Renfe. Altres usuaris optaven per anar caminant (“he d'anar només fins a Provença i no tinc pressa”, deia el Manuel, estudiant de 50 anys) o per tornar un altre dia (“he d'anar a la plaça Molina a fer unes gestions però ja hi aniré demà”, segons en Pere, informàtic de 34).

L'aturada va començar a les 12 del migdia i es va anar fent de manera gradual, cada vegada que els trens arribaven a la seva estació de destinació. Amb tot, FGC va haver d'habilitar autobusos a les línies del Vallès (22) i del Llobregat (14) per acabar de desallotjar els passatgers i ajudar-los a fer els enllaços si es quedaven a meitat del trajecte. A partir de les quatre de la tarda el servei es va restablir amb normalitat i sense haver registrat incidències, segons un portaveu de l'empresa.

FGC confiava poder oferir el servei amb els treballadors que no optessin per fer vaga però finalment va decidir tancar les instal·lacions per evitar incidents amb els possibles piquets informatius. Per demà, i dilluns i dimecres de la setmana entrant hi ha convocades més aturades en les mateixes franges horàries, però FGC confia arribar a un acord amb els representants dels treballadors i no haver de tornar a deixar a terra un nombre similar de passatgers. A més, recorda que hi ha estacions on no hi ha transport alternatiu per arribar-hi, entre elles Les Planes, Valldoreix o La Floresta, segons va explicar un portaveu, amb el consegüent perjudici per als usuaris.

Per la seva part, els sindicats recorden que l'empresa vol retallar els sous un 5% i lamenten la falta de voluntat política per resoldre el conflicte.

LA XIFRA

75.000
viatgers
afectats per les aturades parcials convocades pels sindicats i que es repetiran demà i la setmana vinent
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.