Serveis

transport públic

El bitllet principal de transport s'encareix gairebé un 20% en 3 anys

El preu de la T-10 s'incrementarà al gener un 3,7%, un percentatge que el govern en funcions veu raonable comparat amb el 6,7% de l'IPC del transport

La targeta més utilitzada del transport, la T-10, s'encarirà el 2011 un 3,7% i costarà 8,25 euros, 30 cèntims més que ara. Les tarifes del transport públic aprovades per l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM) s'han encarit sistemàticament per sobre de l'IPC els darrers anys. El govern català ha anat repetint que una congelació posaria en risc la sostenibilitat financera del sistema tenint en compte que, progressivament, han estat les administracions públiques les que han passat a sostenir la major part del cost del transport públic català i no pas els viatgers amb el seus bitllets. Però el cert és que, només en tres anys, la T-10 s'ha encarit gairebé un 20%, molt per sobre dels augments acumulats de l'IPC, en un salt en què també s'ha de comptar l'encariment de l'IVA d'aquest darrer mig any dictat per l'Estat per fer front al dèficit públic enmig de la crisi econòmica. El bitllet senzill costarà 1,45 euros, amb un increment del 3,57% respecte de l'any passat, i la T-50/30 s'encarirà un 3,4% i passarà a costar 33,50 euros.

L'increment mitjà de les tarifes és del 2,91%, un percentatge que el secretari per a la Mobilitat en funcions, Manel Nadal, considera molt per sota del 7,4% d'increment dels costos per l'IPC del transport si, a més, es té en compte que han entrat en funcionament la prolongació al Carmel de la línia L5 de metro i l'L9/L10 a Santa Coloma de Gramenet i Badalona. Els augments han estat votats per majoria del PSC al consell d'administració de l'ATM amb l'abstenció del republicà Jordi Portabella i de l'ecosocialista Eduard Pallejà. Aquest any, però, l'alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Tejedor, també d'ICV, hi ha votat en contra tot i que l'any passat també es va abstenir. Ahir el grup municipal d'ICV a l'Ajuntament de Barcelona feia pública l'oposició del partit a l'increment però obviava el vot de Pallejà. Per primer cop, les famílies monoparentals gaudiran d'un descompte del 50% en les targetes T-Mes, T-Trimestre i T-Jove, que ja s'aplica a les famílies nombroses. A més, l'ATM ha creat el títol T-FM/FN 70/90 per a famílies monoparentals i nombroses que permet fer 70 viatges en 90 dies a qualsevol membre de la família amb descomptes del 20% i del 50% sobre el peu unitari del desplaçament segons les categories i sempre que tinguin el certificat que ho acredita. Així, en la primera zona, la targeta costarà 46,20 euros a famílies de fins a 4 fills i a monoparentals amb un fill, i 28,90 euros a les de 5 fills o més i a les monoparentals amb dos fills.

33,50
euros costarà la T-50/30
a partir del gener, un 3,4% més. Les tarifes principals creixeran per sobre de l'IPC.
8,25
euros costarà la T-10
a partir de l'1 de gener, un 3,7% més que avui. El bitllet senzill s'encarirà un 3,5%.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.