Serveis

barcelona

Els bombers es mobilitzen per evitar que es destrueixi el parc del Poble-sec

Un estudi del Col·legi d'Arquitectes el defineix com un “edifici únic” i reclama que se'l protegeixi més, però l'Ajuntament vol l'espai per ampliar una escola

Els bombers de Barcelona s'han mobilitzat per apagar un foc que posa en perill una part important de la seva història: el parc de bombers de Poble-sec. L'edifici, d'estil noucentista, es va construir el 1929 amb motiu de l'Exposició Internacional, però ara es podria reformar per ampliar una escola limítrofa.

“És el primer de l'Estat que es va aixecar expressament per a aquest ús, seguint uns paràmetres moderns adaptats a les necessitats del cos que encara s'utilitzen en les obres noves, com la torre de pràctiques o la típica barra per baixar d'un pis a l'altre”, explica Víctor Dobaño, secretari de la Plataforma per a la Defensa del Patrimoni Històric dels Bombers de Barcelona. Amb l'entrada al segle XXI, el parc de bombers del Poble-sec es va tancar com a tal i el 2007 l'Ajuntament va acordar que l'espai es destinaria a l'ampliació de l'escola Jacint Verdaguer. A l'edifici hi ha ara diferents oficines de la Policía Nacional, però en el moment que es traslladin a la comissaria de la Verneda (en construcció), s'hauria de començar a fer-hi reformes per posar-hi les noves instal·lacions del centre educatiu.

Per evitar-ho, els bombers havien reclamat per al parc el nivell B de protecció dins la llei del patrimoni cultural català, i no el D que té actualment. Davant del silenci de l'Ajuntament, ara han tornat a fer la demanda, aquest cop acompanyada d'un estudi del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya que “acredita el seu valor patrimonial per diferents motius”.

Els bombers reconeixen “les mancances de l'escola Jacint Verdaguer i, fins i tot, la seva prioritat”. Per això han encarregat a un estudi d'advocats un pla alternatiu per ampliar el col·legi en un edifici nou. “Agraïm el seu interès i entenem la seva preocupació, però aquesta solució no cobreix les nostres necessitats i a més privaria al pati de llum solar”, diu la directora del centre, Núria Lacasa. Una altra pega del projecte és que la nova construcció es faria a un terreny de Fira de Barcelona.

LA XIFRA

2.429
euros
(404.097 pessetes) va costar la construcció de l'edifici, el 1929.

LA DATA

2007
l'Ajuntament
decideix cedir el parc per l'ampliació del CEIP Jacint Verdaguer.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.