Serveis

energia

La multa a Endesa per la nevada es queda en mig milió d'euros

L'expedient que havia obert la Generalitat, per negligències en els mecanismes de comunicació, preveia un màxim de 6 milions

La companyia no descarta presentar recurs d'alçada al conseller

Endesa haurà de pagar una multa de 550.000 euros per la gestió de la comunicació als ajuntaments i la direcció general d'Energia i Mines durant la nevada i l'apagada del 8 de març del 2010. Així ha resolt la Generalitat l'expedient sancionador obert a l'estiu passat a la companyia. Aquell document va atribuir els efectes del temporal a una causa major, l'excepcionalitat meteorològica de l'episodi, eximint de responsabilitat les elèctriques. En canvi, sí que va trobar arguments per sancionar Endesa pel que fa a la falta d'informació tant als ajuntaments com a la mateixa Generalitat. Per això va obrir l'expedient sancionador, amb una multa que aleshores es va anunciar que podria anar dels 600.000 euros als 6 milions, per incompliment dels requisits dels plans d'incidències vigents inclosos en la legislació. Al final, seran 550.000 euros, ja que, segons fonts de la conselleria d'Empresa i Ocupació, d'on ara depenen els temes energètics, s'ha fet servir el principi de proporcionalitat. D'aquesta manera, també es vol assegurar que, en cas de recurs, la multa prosperi. A més, s'ha recordat que la multa no és per l'apagada, sinó perquè en alguns casos es considera provat que no es va proporcionar la informació en els terminis i a través dels canals en què preveu la normativa.

Endesa, en desacord

La companyia va mostrar ahir en un comunicat el seu desacord amb la resolució de la Generalitat. De fet, ara n'estan estudiant el contingut i no descarta, “si s'estima oportú”, presentar un recurs d'alçada davant del conseller. A més, reiteren el seu convenciment que “l'actuació davant l'incident de les nevades de Girona, també pel que fa a la informació subministrada als ajuntaments, va ser correcta”. En aquest sentit, recorden que des d'aleshores s'han invertit més de 60 milions d'euros a recuperar les infraestructures i 8 milions en indemnitzacions.

LA XIFRA

550.000
euros
és la quantitat amb què la Generalitat ha multat Endesa per la gestió de la comunicació en la nevada.

LA DATA

08.03.10
és el dia
de la nevada que va afectar les comarques gironines i va deixar desenes de milers d'abonats sense llum.

LA XIFRA

8
milions d'euros
és la quantitat que Endesa ha pagat fins avui en indemnitzacions als damnificats per l'apagada.

320.000 euros més per falta d'infraestructures

La Generalitat ha imposat una segona sanció a Endesa perquè considera que no ha complert en alguns casos amb els requeriments de qualitat del servei. En concret, ha multat amb 320.000 euros la companyia per “incompliment de l'obligació que té Endesa Distribución Eléctrica de realitzar les escomeses i connexions de nous subministraments, o d'ampliacions dels ja existents”. L'expedient determina que s'han endarrerit diferents peticions, i que això s'ha fet per sobre dels límits establerts per la llei. Per això la Generalitat ha posat en marxa una comissió, on també hi ha Endesa, per evitar aquests casos. De fet, la companyia ja ha recorregut la sanció al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Finalment, Generalitat i Endesa han creat un mecanisme per reduir les queixes per errors en la facturació.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.