Serveis

Vacances al cor de la Selva

turisme ·

L'oferta turística de l'interior de la Selva està molt allunyada de la que sovinteja a la zona de la costa. Es tracta d'un perfil de turista més familiar, generalment del país, que cerca la tranquil·litat del Montseny o de les Guilleries

Tot i que és a l'estiu quan hi ha més gent de vacances, el turisme interior hi és present tot l'any

A la comarca de la Selva hi ha vida turística més enllà de la Costa Brava. L'heterogeneïtat de la comarca és un factor que la gent té en compte a l'hora de triar-la per passar les vacances. A la Selva interior no se sent pràcticament parlar l'alemany, l'anglès ni el francès –o, més darrerament, el rus–, com és habitual a les poblacions de la Selva marítima, com ara Lloret de Mar, Blanes i Tossa de Mar.

L'accent del turisme interior tendeix més al to barceloní o al castellà. El perfil del turista també és molt diferent.

L'alternativa al sol, la platja, les terrasses, les paelles, les pizzes, les hamburgueses i les sangries consisteix en la tranquil·litat de les passejades amb bicicleta o a cavall, a enfilar-se pels arbres, a visitar un centre de recuperació de ximpanzés, a viure en una cabana al cim d'un arbre, a jugar al golf, a educar els sentits gaudint de la gastronomia de muntanya de les zones properes a les Guilleries o al Montseny, a prendre aigües termals ja sigui en aquesta mateixa part de la comarca o als pobles del prelitoral.

Es tracta, doncs, d'una oferta que defuig la massificació de la costa i que cerca un públic més fidel i arrelat al país. La Selva ha adquirit com a marca la comarca de l'aigua, que va molt més enllà de l'aigua salada i blava de la Costa Brava. Hi ha aigües termals a Santa Coloma de Farners i a Caldes de Malavella, hi ha la població de Sant Hilari, coneguda com la de les cent fonts, hi ha l'estany de Sils, l'embassament de Susqueda i els torrents d'aigua pura que baixen de les Guilleries amb tota la vida que els envolta.

Ara més que mai, quan és més que clar que es reduiran les inversions al territori, els ajuntaments aposten per promocionar turísticament els seus municipis, des de Sant Hilari fins a Riudellots de la Selva, des de Breda fins a Sils o Santa Coloma. En aquest sentit, les cases de turisme rural que proliferen pel territori hi juguen un paper important.

Senderisme

Recórrer els camins entre les muntanyes i la vall a peu, amb bicicleta o a cavall és una de les ofertes que proliferen per tota la comarca, a preus assequibles i adequats a famílies o grups. Les excursions són nombroses i es poden fer des de la plana a les Guilleries o seguint el camí del riu Tordera o del Ter. Una de les modalitats és el que s'anomena la burricleta, una bicicleta amb sarrions i amb un petit motor que permet fer rutes més llargues per la comarca. Una altra opció interessant és l'excursió des de Sant Hilari pels boscos espessos i conèixer les espècies de plantes, arbres i els oficis relacionats que s'hi feien.

Aventura

Cada cop són més nombrosos els turistes a qui agrada segregar adrenalina. A Santa Coloma hi ha diverses excursions amb esports d'aventura i amb diversos graus de dificultat. A Sant Hilari –per si algú considera que és poca aventura viure enfilat dalt d'un arbre–, hi ha una empresa nova que ha fet diversos circuits per poder-se passejar pel bosc des de dalt dels arbres.

Gastronomia

Com s'ha esbossat, a l'interior de la Selva no cal buscar-hi paelles plenes de colorants ni sangries elaborades amb vés a saber què. En totes les poblacions hi ha una cuina tradicional acurada pròpia d'un territori ben ric amb recursos. El sector turístic se n'ha aprofitat i n'ha fet un dels cavalls de batalla, amb productes com per exemple els salsafins, i fins i tot hi dediquen unes jornades gastronòmiques, o bé els bolets del Montseny.

15
propostes són les que es recullen en el catàleg d'activitats turístiques de la Selva.

La tradició centenària de les aigües termals

Les aigües termals tenen una gran tradició a l'interior de la comarca de la Selva. La població on han agafat més renom i en què fa més anys que s'utilitzen és a Caldes de Malavella, on hi ha constància que ja es feien servir a l'època romana. Va ser, però, a finals del segle passat quan van adquirir més renom amb la instal·lació dels balnearis amb finalitats curatives. No és, però, l'única població amb aigües calentes del subsòl. A Caldes de Malavella també n'hi ha i representen un dels seus atractius turístics.

També hi ha tradició de balnearis a Sant Hilari Sacalm, tot i que no són aigües termals les que ragen de les seves fonts i que abasteixen el balneari, sinó l'aigua incontaminada que prové de les parts més altes de les Guilleries. Un projecte de què es parla és del d'unir Santa Coloma i Sils amb un passeig fins a l'estany.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.