la contra

Im-potència elèctrica

Els consumidors d'electricitat no compten per a res, i estem del tot a mans de macroempreses que ja han decidit entre el que no ens convé i el que encara ens convé menys

A Girona hi havia dues companyies d'electricitat, que tothom les coneixia com «La Energia» i «La Cooperativa». Totes dues tenien les oficines a la Gran Via de Jaume I, i els seus responsables eren persones conegudes, accessibles, a qui hom els hi podia consultar els problemes i solien estar amatents a resoldre'ls. Sempre eren els mateixos, i se'ls envejava perquè estaven «enxufats» en empreses tant sòlides. L'electricitat a distribuir era escassa, perquè el país no disposava encara de gaire envasaments, i tampoc no podia portar energia des de l'estranger, i això provocava talls de llum i i dificultats per ampliar potències.

A la Rambla hi havia el senyor Josep Mas, que era un dels caps de «La Energia», i quan hi havia temporal es posava al davant de la «brigada» que anava a reparar línies elèctriques que el vent i la pluja havien malmenat. En la imaginació adolescent, el vèiem com un heroi de ficció, llevant-se en plena nit, dirigint-se ràpidament a llocs boscosos, i assenyalant a la brigada les tasques de reparació de torres caigudes, sota la neu o les pluges torrencials, que els flagel·laven el rostre... fins aconseguir retornar la llum als afectats.

Més endavant, tot s'ha fet més complex i global. Aquelles oficines accessibles ja no existeixen, i ara les companyies subministradores són uns ens enormes, impersonals, que des d'una distància incalculables governen sobre tot el territori. En alguns pobles s'ha salvat encara la independència d'empreses familiars que han conservat el domini de les seves explotacions, lluitant contra els grans pops internacionals que no amaguen les intencions d'absorbir-ho tot, i fer-se més hegemònics.

En aquests dies, els abonats a l'electricitat -que som tots- hem rebut una carta. «Endesa» l'envia amb un escrit que no porta data, ni tampoc es pot entendre des d'on s'ha tramès, perquè no hi figura cap adreça. És una manera d'evitar enutjoses relacions personals. Al·ludeix a un Decret 485/2009, i ens fa constar que en endavant «a partir dels primer de juliol deixaran de subministrar electricitat als seus clients perquè ho facin les comercialitzadores d'electricitat». Algun profà en la matèria ho pot entendre?

Però no cal preocupar-se: ja ens ho han solucionat. Ens hem de refiar del «Pla Decideixi DH» -segurament algú el coneix- que ens evitarà pagar més, i que tindrà un cost fix fins el 31 de desembre. Després, que Déu ens empari...! No donen cap alternativa, ni expliquen res concret. Això sí: cal fer-ho corrent, urgent..., perquè la data màxima és el 15 de juliol vinent, i aquell que no ho faci «se li aplicaran unes condicions menys beneficioses que si contractés l'electricitat a preu lliure». Figuren «uns canals de contacte» per passar la nostra ordre... que són impersonals i automatitzats.

Tot plegat és tant barroer i manipulat, que hom té la impressió que els consumidors d'electricitat -que som la immensa majoria de la gent- no compten per a res, i que estem del tot a les mans d'aquestes macroempreses que -de fet- ja han decidit per nosaltres entre el que no ens convé, i el que encara ens convé menys.És probable que el Decret referenciat estigui ple de bones intencions, però les subministradores ja s'han espavilat per anul·lar-les, i impedir qualsevol efecte beneficiós vers els consumidor, creant les seves pròpies «comercialitzadores», i fent-se autocompetència. És allò de sempre: canviar-ho tot perquè res canviï.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.