Reus estudia que els conductors de bus denunciïn els cotxes mal aparcats

El nou sistema informàtic Sèneca de la Guàrdia Urbana permet explorar noves maneres de millorar la mobilitat

Reus ja fa alguns mesos que va canviar el sistema informàtic de la Guàrdia Urbana, a causa de la seva antiguitat, i va instaurar un programa anomenat Sèneca, que, conjuntament amb un aparell GPRS, obre un gran ventall de possibilitats en l'àmbit de les comunicacions internes. La primera nova aplicació que va explicar el regidor de la Guàrdia Urbana, Eduard Ortiz, fa uns mesos, va ser la que es referia a la grua. A partir que entri en funcionament, el nou servei permetrà que les grues vagin amb un aparell GPRS, a través del qual rebran les denúncies fetes per la Guàrdia Urbana, i que els agents quedin alliberats d'anar conjuntament amb el conductor del vehicle que retira els cotxes i, per tant, aquests agents es podran dedicar a altres tasques de seguretat.

Doncs bé, ara, des de la regidoria de la Guàrdia Urbana s'està estudiant la possibilitat que des dels autobusos de Reus Transport també es contribueixi a la millora de la mobilitat a la ciutat. Atès que els autobusos urbans ja porten l'aparell GPRS, per tal que els usuaris puguin saber quan trigarà aquell autobús a arribar ales parades de la ciutat a través d'internet o del mòbil, ara també es plantegen que els mateixos conductors puguin fotografiar els vehicles que vegin mal aparcats pels carrers de Reus mentre fan el trajecte de la línia. A més, no només es tractarà de fer una fotografia a tots aquells cotxes que no els deixin passar, sinó també als que, tot i que els puguin esquivar, entorpeixin la circulació fluïda del trànsit.

La idea és que els conductors facin una fotografia, l'enviïn a la central de la Guàrdia Urbana, i que aquesta enviï una patrulla per multar el vehicle, o bé, ordeni a una grua que es dirigeixi fins aquell punt de la ciutat per retirar el cotxe mal estacionat. D'aquesta manera, milloraria la circulació a la ciutat de Reus.

El programa Antenes al nucli urbà de la ciutat

Combatre la delinqüència amb l'ajut de la ciutadania és una pràctica habitual en països estrangers com ara Anglaterra i l'Argentina. A Catalunya, Reus va ser la primera ciutat en establir el mètode d'observadors veïnals al juny del 2006, després que el mes de maig d'aquell any es produïssin tot un seguit de robatoris a urbanitzacions de les comarques del Camp. Aquest programa es va anomenar Antenes, i bàsicament, consistia en què alguns veïns de les urbanitzacions tenien un telefon directe amb la Guàrdia Urbana de la ciutat per utilitzar-lo en cas que veiessin algun moviment estrany dins de la urbanització. Ara, l'Ajuntament ha volgut introduir aquest programa en un barri del nucli de la ciutat, per comprovar si aquest mètode funciona i és exportable a la zona urbana de Reus. Es tracta d'un programa pilot, del qual no s'ha volgut revelar el barri en què s'implementarà, per tal de mantenir els veïns en l'anonimat. En cas que el mètode funcioni, el regidor de la Guàrdia Urbana no descarta exportar-lo a la resta de barris.

Els ulls dels ciutadans

L'Ajuntament de Reus no tanca la porta a exportar un nou mètode, que implica directament tots els ciutadans, consistent a vigilar que no es produeixin infraccions a la via pública. De moment, l'únic ajuntament català que l'ha començat a utilitzar és el de Badalona, que ha posat en marxa un servei per ajudar els ciutadans a comunicar a la Guàrdia Urbana, amb immediatesa, qualsevol acte incívic que puguin presenciar. Només cal escriure i enviar a un número les lletres BDN, seguides d'un espai i del contingut del missatge. S'hi pot deixar constància que algú està pintant un grafit en un lloc de la via pública, consumint alcohol al carrer, fent massa soroll, abocant residus o portant un gos perillós deslligat pel carrer, entre altres infraccions. Els missatges, que tenen un cost de 30 cèntims, els rep directament la unitat de civisme de la Guàrdia Urbana. Una vegada els agents reben el missatge de text, la patrulla a peu que estigui més aprop va fins el lloc indicat per tal de fer conèixer la normativa a les persones que l'estiguin infringint.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.