Més vehicles però menys fums

Els camions i la maquinària per mantenir a ratlla la brutícia també es renova

És una de les altres pedres angulars de la nova contracta. El draconià esforç econòmic, que implicarà aquesta actualització de tot el servei de neteja urbà, també es traduirà en una renovació total dels vehicles i la maquinària que hauran de prestar el servei. Per començar, n'hi haurà més. En el cas dels vehicles se'n posen en circulació fins a 1.140, enfront dels 949 que estaven operant fins ara. Un parc mòbil en què destaquen els 264 camions que s'encarregaran de retirar les escombraries, i que incorporen un sistema mecanitzat de recollida lateral. També faran menys soroll, entre 4 i 6 decibels, una circumstància que farà que el procés de buidatge no sigui a priori tan molest. Les flamants escombradores que pentinaran la via pública, cisternes de neteja, renta contenidors, aparells per deixar a punt les platges o altres vehicles auxiliars, completen la flota.

Pel que fa a la maquinària, s'incrementa de 250 a 388 unitats. La majoria –323– són els tradicionals carretons que s'utilitzen en els treballs de neteja diària. Els 65 enginys restants formen una amalgama que inclou des de garbelladores mecàniques, escampadors de sal per actuar en cas de gelada o una màquina manual per a la neteja de platges. Un dels requeriments de la nova contracta és que tots aquests vehicles han d'utilitzar energies renovables. Partint d'aquest condicionant, un 30% són elèctrics –principalment els auxiliars o les aspiradores–, un 35% faran servir biodièsel i el 35% restant, gas. L'augment de tota aquesta flota farà que també s'hagi d'incrementar el nombre d'instal·lacions des d'on es presta el servei. Així hi haurà 11 parcs de districte des del qual sortirà la majoria de personal i maquinària. A més, hi haurà 19 centres auxiliars més, que actuaran com a suport i en què estaran assignats els operaris que fan tasques d'escombrada. Els grans vehicles de neteja s'ubicaran en quatre parcs que s'instal·laran als afores de la ciutat o en polígons.

Campanya informativa

Tenint en compte que la nova contracta obligarà a un canvi notable d'hàbits per a la majoria de barcelonins per la implantació generalitzada de la recollida selectiva d'orgànica, el consistori s'haurà de multiplicar a l'hora de fer una tasca de caràcter pedagògic. Es faran sessions informatives en tots els barris de la ciutat i s'explicaran tots els canvis que experimentarà el servei. Durant les properes setmanes, també s'enviarà a totes les llars un tríptic informatiu, i alhora es penjarà un pòster divulgatiu a les porteries i comerços. A més, totes les cases que hagin de començar a fer la recollida de matèria orgànica rebran un val per poder recollir, en un punt que s'instal·larà a cada barri, un val per aconseguir el clàssic cubell marró i les bosses compostables.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.