Urbanisme

Tortosa abocarà 13,6 milions a fer les piscines i la nova façana de l'estadi

L'Ajuntament espera autofinançar el projecte, ja que calcula que passarà dels 1.500 abonats actuals a més de 3.500

Ferran Bel va donar a conèixer ahir el disseny final d'un dels seus compromisos electorals més importants. Amb el projecte definitiu sota el braç, l'alcalde de Tortosa va demostrar que es poden renovar les piscines i ampliar les instal·lacions esportives municipals sense haver d'enderrocar el velòdrom ni haver de recórrer a l'externalització de la gestió. Bel va recordar que el nou complex d'aigua i salut estarà gestionat per l'empresa municipal Tortosasport, i que els 1.500 abonats actuals a la piscina poden ser més de 3.500 quan les instal·lacions estiguen a ple rendiment. Segons Bel, els usuaris han de ser els fonaments de les noves piscines, ja que les tarifes seran «molt competitives». De fet, l'Ajuntament ha calculat uns ingressos anuals que permetran que Tortosasport puga autofinançar el projecte, que costarà uns 13,6 milions d'euros, tres milions i mig més del previst inicialment.

L'alcalde va reiterar que l'operació de dret de superfície que han programat per avançar el finançament necessari «no té res a veure» amb una hipoteca sobre els terrenys de l'estadi municipal, com ha advertit el PSC. «Si l'Ajuntament hagués volgut construir les noves piscines sense generar cap ingrés, no ens les podríem permetre», va dir. Segons Bel, l'operació de dret de superfície dels terrenys de l'estadi és la mateixa que es va fer per construir l'accelerador lineal de l'hospital de Jesús, i molt possiblement el que caldrà fer per finançar el nou hospital de Tortosa. Altres ingressos addicionals podran arribar pel lloguer dels diferents espais de l'edifici administratiu que transformarà completament l'actual façana de l'estadi. Per exemple, en lloc de fer una concessió, el govern municipal ha previst que Tortosasport puga llogar uns 400 metres dels baixos del nou edifici, perquè s'hi instal·le un restaurant.

Piscina polivalent

En total, el nou equipament ocuparà una superfície de 13.126 metres quadrats, i el projecte es farà en dues fases, ja que han preferit no afectar el funcionament de la piscina coberta actual. En la primera fase de les obres, que durarà entre 18 i 20 mesos, es farà la nova piscina coberta, de 52x25 metres, que tindrà grades fixes i mòbils amb una capacitat màxima per a 300 espectadors. El terra de la piscina també serà mòbil, ja que s'ha dissenyat una instal·lació «molt polivalent», segons va destacar l'arquitecte Lluís Alonso. Així, a més de la piscina de 50 metres, també es podran habilitar tres piscines de 25 metres, «per poder fer natació i qualsevol altre ús lúdic». En aquesta primera fase també es farà una sala per fer activitats dirigides, aeròbic, spinning, una ludoteca i el nou edifici annex, que tindrà façana a la també renovada plaça Joaquim Bau, i on a més del bar restaurant també hi podrà haver oficines i una zona comercial. De fet, l'edifici annex tindrà uns 2.000 metres quadrats, i té un disseny «molt flexible, per poder emplaçar-hi qualsevol tipus d'ús», va remarcar l'arquitecte. En la segona fase de les obres, amb una durada de 12 mesos, l'actual piscina coberta serà substituïda per les noves zones d'hidromassatge, l'àrea d'estètica i dues pistes de pàdel.

Un edifici «de doble pell» amb una plaça renovada

gustau moreno

Lluís Alonso, del despatx Alonso, Balaguer i Arquitectes Associats, va explicar ahir els detalls del projecte definitiu del nou complex d'aigües de Tortosa, que va definir com una «fita arquitectònica» en una posició «privilegiada» de la ciutat. Alonso va remarcar que han dissenyat una edifici «de doble pell», amb una façana que serà molt diferent de dia i de nit, i també vista des de l'interior o des de la plaça. Així, els vidres interiors estaran protegits per una coberta feta amb closca d'ametlla reciclada, que facilitarà l'estalvi energètic. També ho faran les lluernes superiors de la zona d'aigües (a més de la piscina gran hi haurà spas, jacuzzis, una piscina d'iniciació i una altra per a nadons), així com les plaques solars del sostre, que serviran per escalfar l'aigua. Al subsòl del complex i de l'edifici annex hi haurà un aparcament amb 62 places, que es connectarà amb el pàrquing amb 240 places de la plaça Joaquim Bau, una nova zona de vianants que entrarà dins de l'estadi municipal i que vorejarà el nou edifici.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.