El pla integral del parc Güell preveu enderrocar unes cases del carrer d'Olot protegides el 2006

El regidor del districte diu que en la definició del projecte hi pot haver canvis

Quan els veïns dels números 12, 14, 16 del carrer d'Olot van veure el pla integral de parc Güell es van preocupar, i molt. El document inclou la construcció d'un centre d'informació allà on tenen les cases. Un dels veïns afectats per aquesta obra, Gabriel Picart, deia que no entenia per què l'Ajuntament es planteja ara enderrocar uns edificis que l'any 2006 el govern va acordar protegir. Tres anys enrere, la Generalitat va considerar oportú «delimitar l'entorn de protecció del parc Güell», incloent-hi totes les cases del carrer d'Olot. Per Picart, «tot això és molt contradictori». Es pregunta «com pot ser que no hagin pogut tocar la façana de les cases si el grau de protecció, com diuen des del districte, és poc elevat». Malgrat que va reiterar que el nivell de protecció és baix, el regidor del districte, Guillem Espriu, explicava que per fer el centre d'informació al carrer d'Olot caldria modificar el pla general metropolità, per la qual cosa es necessitaria majoria política, i també caldria un informe favorable de la comissió de Patrimoni de Catalunya.

No només és contradictori que l'Ajuntament es plantegi ara fer un nou edifici en un punt que està protegit. També és paradoxal que, al mateix temps que Espriu apuntava que el nivell de protecció de les cases del carrer d'Olot era baix, recordés als veïns que els seus habitatges estaven afectats com a zona verda. És a dir, que si l'Ajuntament volgués hi podria fer un parc. Tot i això, el regidor del districte admetia que «l'opció és poc probable ja que al consistori no li interessaria fer una zona verda just davant del parc Güell».

En un intent de calmar els ànims, Espriu explicava que «és diferent allò que es va aprovar en el pla integral del parc Güell del que s'haurà de dissenyar durant els propers anys». Per tant, no hi ha res tancat. En aquest sentit, Espriu apuntava que el centre d'informació es podria fer en un altre punt, com per exemple dins el parc.

El tancament del parc amoïna els veïns

Veïns i districte han debatut les problemàtiques i els projectes del barri de la Salut dins del pla de desenvolupament comunitari. En aquest pla hi ha la comissió de treball del parc Güell, activa des del 2006. La d'ahir va ser la primera reunió d'aquesta comissió, després que l'Ajuntament donés a conèixer el pla integral d'actuacions del parc Güell. Des del districte recorden que «durant tot el procés de definició del pla, els veïns ja han anat fent les seves aportacions, que han quedat recollides en el document». Els veïns, però, posaven en dubte aquest procés de participació. «Mai es va parlar de torns ni de xiringuitos; tot això ho hem conegut després», afirmava un dels veïns. Un altre lamentava que no s'haguessin tingut en compte els comerciants. Les opinions entre els veïns eren diverses i, en alguns punts, contradictòries. Mentre que una minoria van demanar que es fes pagar per accedir al recinte, la majoria temia que les tanques que delimitaran el parc fossin el primer pas per tancar-lo. «Amb aquest pla, qui m'assegurarà que els meus nets d'aquí a vint anys no hauran de pagar per entrar al parc.» El regidor del districte, Guillem Espriu –que va apuntar que durant el procés de diàleg mai no havia vist tanta gent com hi havia ahir en la trobada–, va admetre que «no podia garantir res de per vida». «Podem garantir que d'aquí a vint anys hi haurà escola pública? La democràcia es guanya dia a dia.» El que no es va abordar ahir en la comissió del parc Güell va ser la problemàtica de les cases del carrer d'Olot. Espriu explicava abans de la comissió que quan va saber que el pla anava al ple de la casa gran ja havia previst reunir-s'hi. La trobada es va fer la setmana passada i hauria contribuït a calmar els ànims.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.