Salt té 138 persones sense llar i 736 ciutadans més en perill de perdre-la en els propers mesos

El pla local d'habitatge detecta que un 17% dels pisos no disposen d'ascensor

El pla local d'habitatge de Salt ha detectat que en aquest moment el municipi té 138 persones sense sostre ni llar o bé que han perdut l'habitatge en ser desnonats o per haver hagut de marxar del domicili per culpa d'una situació de violència de gènere. Una altra dada preocupant és que hi ha 736 residents més que podrien perdre l'habitatge en els propers mesos per falta de recursos econòmics, per problemes greus de l'habitatge o per addicions diverses.

Aquesta situació és paradoxal a Salt, ja que el pla local ha evidenciat que el municipi té 1.163 habitatges buits. L'alcaldessa de Salt, Iolanda Pineda, va destacar la importància que ha de suposar el pla local d'habitatge per establir una planificació futura a nivell urbanístic, la qual s'ha d'encaminar «a l'optimització del parc d'habitatge buit existent i a potenciar el manteniment i rehabilitació» dels blocs de pisos actuals. Fent un pas més enllà, Pineda tampoc va amagar la voluntat d'enderrocar alguns edificis «per esponjar» el sector centre. Això comportarà la compra de pisos i locals, cosa que ha de permetre actuacions urbanístiques en aquest sentit. L'alcaldessa va reconèixer que aquesta tasca no la poden fer només des de l'Ajuntament, i la responsable d'habitatge de la Generalitat, Carme Trilla, va expressar el compromís del govern de col·laborar en futures accions al municipi. «Calen accions més radicals i aportarem diners per permetre la compra de pisos i fer possible l'esponjament», va asseverar Trilla. El regidor d'Urbanisme, Joan Boada, també va apuntar la necessitat en alguns casos de fer canviar la distribució de pisos que fan entre 80 i 100 metres quadrats per altres de més petits i que s'adeqüin a les demandes més habituals dels ciutadans.

Salt com a model

Trilla va parlar de Salt com un model imitable, ja que s'ha constituït en el primer municipi de les comarques gironines que disposa del pla local d'habitatge. La directora d'Adigsa a les comarques gironines, Cristina Andreu, també va enaltir la iniciativa de Salt perquè entén que el pla «permet conèixer i adaptar les accions a cada territori». També a la Diputació, amb la presència d'Estanis Puig, que va expressar el compromís de la institució per ajudar el municipi en matèria d'habitatge.

Sense ascensor

Altres dades que es van donar a conèixer van ser el fet que un 17% de pisos no disposen d'ascensor, amb la problemàtica que això suposa pel que fa a l'envelliment de la població. Un 16% dels habitatges funcionen encara amb pous i no estan connectats a la xarxa d'aigua potable, un índex que poc a poc es va reduint amb els diversos projectes municipals.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.