Urbanisme

La crisi fa aturar els projectes de dos hotels al costat de la catedral de Tortosa

Els propietaris de l'antiga Casa Grego i de l'edifici natal de Bosch i Fustegueras busquen atraure alguna administració

La crisi del sector immobiliari ha frustrat la rehabilitació de l'antiga Casa Grego, que la fundació privada Grego i Mayor havia projectat convertir en un hotel. La compra de l'edifici modernista es va fer al desembre del 2007, i el projecte de l'hotel va sortir a la llum pública tres mesos després. La Casa Grego, construïda fa cent anys per encàrrec de Pilar Fontanet per substituir l'antiga casa del Marquès de Tamarit, ja havia estat l'objectiu d'algun col·legi professional a més d'algun empresari, que volien rehabilitar l'edifici per instal·lar-hi la seu o per fer-hi habitatges. Però aquest cop, qui ha aturat la rehabilitació no han estat ni les dificultats per fer-hi aparcaments ni els requisits de Patrimoni. Amb tot, els propietaris actuals han fet algunes millores puntuals, com ara la retirada dels vidres del mirador de l'edifici, trencats o amb risc de caure.

L'altre projecte d'hotel que tampoc no ha tirat endavant per la crisi ha estat el previst per un empresari local a la Casa Fustegueras. És un edifici d'estil neoclàssic construït al carrer Taules Velles, tot i que també té vistes a la Porta de Palau, un dels accessos a la catedral tortosina. De fet, el projecte preveia la rehabilitació de l'edifici per poder-hi instal·lar un hotel amb encant i un restaurant, que tindria vistes a la Porta de Palau. Però com el en cas de l'antiga Casa Grego, la crisi també ha afectat la inversió hotelera. Concretament, la Casa Fustegueras és l'edifici on el 26 de desembre de 1848 va nàixer el polític conservador Alberto Bosch i Fustegueras, que va ser ministre de Foment durant la regència de Maria Cristina i alcalde de Madrid l'any 1885, i entre el 1891 i 1892. En els últims mesos, tenint en compte les dificultats del sector immobiliari, els propietaris han ofert tots dos edificis a diverses administracions públiques, interessades a obrir seus al nucli antic de Tortosa.

El nou rovell de l'ou del nucli antic

GUSTAU MORENO

El pla integral del nucli antic de Tortosa (Pincat) ha servit per ampliar la zona de vianants entorn de la catedral, amb la reurbanització del carrer de la Rosa, la plaça de la Cinta i la plaça de l'Absis. És el nou rovell de l'ou de la ciutat històrica. A més, d'aquí a pocs dies han de començar les obres als carrers Ciutat i Croera, que inclouen la millora del paviment de la Porta de Palau. Però si bé a Tortosa es varia l'aspecte dels carrers del nucli antic amb diners de la llei de barris, ningú no n'ha frenat encara la degradació dels edificis. Durant la bombolla immobiliària, la inversió privada ha apostat poc per la rehabilitació. «Si s'han comprat pisos ha estat per especular amb la propietat o per llogar-los a gent amb pocs recursos», lamenta un empresari del sector.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.