L'Eixample Nord integrarà la C-31 com una ronda més i inclourà un parc tecnològic

Manuel Ruisánchez i Serra-Vives-Cartagena Arquitectes guanyen el concurs d'idees per a la Vilanova del futur

La proposta de Manuel Ruisánchez Arquitectes SLP i Serra-Vives-Cartagena Arquitectes SCP concep l'Eixample Nord, amb una extensió de 105 hectàrees, com una massa urbana amb uns eixos de mobilitat que partiran dels vials que provenen del mar i que actualment arriben fins a la ronda Ibèrica. Ells els allarguen fins a la carretera C-31, que en aquesta proposta queda integrada a la ciutat com una ronda més, canviant la seva fesomia actual de manera radical. La variant que uneix Vilanova amb Cubelles es convertirà en una estructura viària molt potent amb 4 eixos verticals que lliguen directament la C-31 amb el centre de la ciutat a través de l'Eixample Nord. Així, es conservaria l'eix diagonal de la carretera de l'Arboç i s'optaria per la concentració de l'activitat econòmica a prop del nus entre la carretera de l'Arboç i la C-31.

D'acord amb la idea guanyadora del concurs, l'estructura de la nova Vilanova parteix d'un eix vertebrador que és la continuació de carrer del Pare Garí: serà un eix per a vianants, on es concentra la nova urbanitat del sector formada per activitat comercial i ús públic amb algun equipament estratègic. En l'encreuament d'aquest eix amb la ronda Ibèrica s'hi situen els equipaments de caràcter supramunicipal que volen reforçar el tarannà cívic de la via.

D'altra banda, els dos torrents concentren els sistemes de cessió tant de zones verdes com d'equipaments de caràcter local i generen dos grans parcs equipats que actuen com a espais de proximitat. I a partir d'aquí, els arquitectes configuren cinc barris: hi ha barris residencials, terciaris i mixtos; es proposa una nova centralitat i la creació d'un parc tecnològic que situa al costat nord-oest, a tocar de la carretera de l'Arboç.

Un gran sector divers

El regidor d'Urbanisme de Vilanova i la Geltrú, Joan Martorell, destaca de la proposta escollida dos elements determinants per a la seva elecció com a guanyadora del concurs: «La manera de resoldre la integració de la C-31 amb la resta de la ciutat, i la presència d'un parc de desenvolupament econòmic i tecnològic.» I és que Martorell considera que la proposta barreja «habitatge amb espais per potenciar econòmicament la ciutat, que és el que interessa ara, per tal que es generin en el futur llocs de treball». El Consorci de l'Eixample Nord s'ha encarregat ara de fer una primera comanda a l'equip guanyador, que és la redacció d'un avanç de projecte del pla parcial que inclogui també algunes idees extretes de les altres propostes presentades al concurs i que encaixin amb la planificació guanyadora.

La proposta té la capacitat de donar encaix a edificacions singulars i planteja un parc tecnològic i una gran illa destinada a equipaments, residència, comerç i serveis de centralitat. Però a més, s'ha de tenir en compte que la construcció del nou hospital a Vilanova i la Geltrú es faria en aquest sector, davant dels terrenys que ocupa actualment l'hospital, i que el disseny de la nova línia ferroviària orbital preveu la creació d'una nova estació en aquesta zona.

L'Eix Gumàfa 135 anys

L'Eixample Gumà celebra aquest any el 135 aniversari i l'Ajuntament ho celebrar-ho creant un paral·lelisme amb el futur Eixample Nord. Així, a partir de demà comencen una d'activitats per reflexionar urbanísticament sobre el desenvolupament de la ciutat. La primera de les activitats serà dimecres a les 17.30 hores a Neàpolis, i servirà per analitzar el creixement urbà de la ciutat a partir de l'Eixample Gumà. En l'acte hi serà present Juli Esteban, arquitecte i director del programa de planejament territorial, així com representants dels set equips participants en el concurs d'idees de l'Eixample Nord, que explicaran les seves propostes. Allà s'inaugurarà l'exposició de les maquetes presentades al concurs, una mostra que es podrà veure fins al 10 de febrer. I a partir del 18, l'exposició es traslladarà al Col·legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya. Igualment, el 28 de gener, a les 17.30 hores, se celebrarà un segon acte al Museu Víctor Balaguer, en què es tractarà a fons el paper de l'Eixample Gumà en el creixement urbanístic de la Vilanova del segle XIX.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.