El 22@ guanya un altre edifici singular amb el nou Media-TIC

Serà seu d'empreses de les tecnologies de la informació i la comunicació

La singular seu del món digital a Barcelona, l'edifici Media-TIC, ha entrat en la darrera fase de construcció i es prepara per rebre els primers inquilins, que l'ocuparan a la primavera. Entre aquests, serà la seu de Barcelona Digital i de l'Internet Interdisciplinary Institute (IN3) i l'Elearn Center, de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Situat al districte tecnològic 22@, l'edifici, que ha suposat una inversió de 28 milions d'euros, està gairebé acabat. El nou bloc ha de convertir-se en un punt de trobada entre empreses i professionals i albergarà activitats i firmes de tecnologies TIC.

L'edifici té forma cúbica i està format per unes grans jàsseres de ferro, unes bigues grosses sobre les quals descansen les bigues més petites, cobertes per un revestiment de plàstic de bombolles inflables que deixen entreveure l'estructura fluorescent de la construcció. Aquesta xarxa pintada amb un pigment natural verd fluorescent sosté l'edifici de nou plantes diàfanes de 36x40 metres sense pilars i transparents.

L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, va visitar ahir l'edifici, promogut pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB), del qual Hereu és president. L'alcalde va definir el Media-TIC com un «magnífic exemple de com Barcelona vol afrontar l'agenda dels pròxims anys i es projecta al món» i ha destacat que la mateixa arquitectura de l'edifici «conté tots els valors d'aquesta ciutat».

Après de la Pedrera

Per la seva part, l'arquitecte Enric Ruiz-Geli, de l'espai Cloud-9, va qualificar de «sorpresa» haver descobert que «la indústria està preparada» per a la construcció de peces com aquest edifici i va recordar que el Media-TIC va obtenir l'any passat el 2009 European Award for Steel Structures i un altre premi de la Generalitat. A més, també ha permès la creació de dues patents d'innovació. Ruiz-Geli va expressar ahir que el seu desig és creure que al final de l'obra el Media-TIC «s'alinearà en un equilibri i una complexitat que hem après de la Pedrera de Gaudí».

Estalvi energètic

clara ribas

Estudis energètics estableixen que l'edifici Media-TIC mostra uns paràmetres avançats en energia, de manera que el seu estalvi energètic equival a evitar el vessament a l'atmosfera de 114 tones de CO2 a l'any, o a la producció elèctrica generada per 700 captadors fotovoltaics. L'estudi efectuat arran de l'exposició solar de l'edifici demostra que la despesa més important en climatització seria la de refrigeració, ja que la despesa de calefacció seria mínima. En aquest sentit, la incorporació de l'ETFE a les façanes SE (Sancho d'Àvila) i SO (façana CAC) redueix la càrrega energètica molt significativament, amb un 20% d'estalvi en climatització per aquest filtre solar. Aquest revestiment translúcid, de 2.500 metres quadrats, actua de cobertor extern i, al mateix temps, de pantalla solar mòbil que facilita la penetració de la llum i l'estalvi tèrmic.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.