Es disparen els casos d'incompliment de contracte de promotores de pisos

La crisi ha fet que molts particulars hagin perdut la paga i senyal, i la legislació no els empara

Els exemples són múltiples i es presenten de molt diverses formes. En alguns casos són de picaresca de venedors que juguen amb el client per cobrar més comissions, i en d'altres és perquè l'empresa ha presentat suspensió de pagaments o no té diners per la crisi. Sigui per un motiu o per un altre, estan augmentant les demandes contra promotors, constructors i immobiliàries per incompliment del contracte d'arres o de compravenda d'habitatges. El motiu més habituals és que el particular va entregar una paga i senyal de diversos milers d'euros firmant un contracte, però que després la situació financera de l'empresa no ha permès escripturar el pis ni recuperar els diners de la paga i senyal. A més, quan es reclama, en molts casos l'afectat no rep ni resposta de l'empresa. Finalment, també hi ha casos en què l'obra no s'entrega amb les condicions amb què s'havia acordat.

Capdevila ha reconegut l'augment del nombre de casos que estan arribant als advocats durant els últims mesos, i s'ha mostrat molt crític amb la indefensió legal dels particulars en aquests casos: «La gent ha d'assumir la seva responsabilitat, perquè no pot ser que es creïn societats per edificar i llavors desapareguin deixant indefens el ciutadà», diu. A més, considera que la llei no ha entrat a fons a garantir la protecció del ciutadà en aquests casos fent que l'empresari –o una assegurança– assumeixi la responsabilitat si no compleix les condicions del contracte: «S'ha de debatre i resoldre perquè és una injustícia», afirma. El que acaba passant és que els afectats tenen moltes possibilitats de guanyar el judici, però molt poques de recuperar la paga i senyal. Capdevila ha reconegut que molta gent va desprevinguda, però que la manca de regulació tampoc ajuda a solucionar els casos.

contrapunt

El Porsche i Andorra

oriol mas

El sector de la construcció s'associa moltes vegades a pràctiques i actituds al límit de la legalitat. Evidentment, paguen justos per pecadors, però no ajuda a la seva imatge que, per exemple, l'administrador d'Akasvayu es presenti a declarar als jutjats amb un Porsche. O que Finques 3 Cases, comercialitzador oficial d'Akasvayu, tingui la seu a Andorra. Mentrestant, hi ha gent treballadora que ha perdut 60.000 euros i s'ha quedat sense pis. Fora dels tripijocs legals, allà on no hi ha escrúpols hi hauria d'arribar la justícia.

Denúncies per estafa contra Akasvayu

Les promocions que va desenvolupar Akasvayu a les comarques gironines encara cuegen. De fet, l'empresa està rebent diverses denúncies per estafa, ja que hi ha un mínim de set casos en què els compradors havien fet la paga i senyal i després s'han quedat sense el pis i sense els diners. Un cas és el de la Mariona, que havia firmat un contracte de compravenda referent a la promoció que Akasvayu va fer al carrer Sant Isidre de Girona. La Mariona va pagar cap a 60.000 euros de paga i senyal el 2005, comprant un pis sobre plànol, i ja aleshores Akasvayu es va negar a donar-li un aval. La bonança de l'època no la va fer malpensar, però quan va voler escripturar el pis un cop es van acabar, entre el 2007 i el 2008, no ho va poder fer. Si bé a la resta d'habitatges la gent hi viu, creu que a ella no li han donat per l'alt import de la paga i senyal: «Suposo que hi perdien diners en escripturar, perquè si no, no ho entenc.» La negociació amb Akasvayu no va fructificar, i el febrer del 2009 va presentar una denúncia per estafa contra l'administrador d'Akasvayu, Josep Amat, que ha declarat que no té diners per culpa de la crisi, tot i que l'empresa no ha fet suspensió de pagaments.

Un altre cas és el d'una promoció a Celrà, de més de 50 pisos i que gairebé tots estan desocupats. Sis famílies van fer la paga i senyal –quatre de les famílies, de 60.000 euros; una, de 25.000, i una altra, de 12.000–, i tampoc han recuperat els diners. L'advocat conjunt, Raül Pretel, ha explicat que ara els pisos són de Caixa Laietana, que va donar els crèdits a Akasvayu i que ara diu que ja ha resolt el seu deute. Com que són contractes de compravenda privats amb administradors de finques com Finques 3 Cases, l'entitat bancària no els coneixia i ara no reconeixen les quantitats pagades: «No hi ha cobertura legal, però intentarem cobrar de les propietats que tenen les societats d'Akasvayu», ha dit Pretel. Tudor Florica, un dels afectats, ha explicat que l'empresa no respon, i que ja tenen una sentència que els dóna la raó, però que no poden cobrar: «Estem desesperats, i ja no volem el pis, volem els diners que són nostres.» Finalment, l'alcalde de Celrà, Francesc Camps, ha explicat també que la promoció anava lligada a unes obres d'urbanització amb altres promotors, i que Akasvayu ja no va executar una part de les que li tocaven. L'Ajuntament va poder executar l'aval que tenien per acabar-les: «Al final encara vam tenir sort», va dir.

Els bancs se'ls queden

En moltes promocions les entitats bancàries opten per quedar-se els pisos a canvi de cancel·lar les hipoteques que hi han subscrit les promotores i constructores i no poden pagar. Això està fent que per exemple, en alguns casos, hi hagi entitats bancàries que ofereixin pisos de la seva propietat als clients que hi volen formalitzar una hipoteca per un habitatge que han decidit comprar. Si no accepten el canvi, poden arribar a negar-se a donar la hipoteca. D'aquesta manera volen anar reduint l'estoc d'habitatges que estan acumulant. El lloguer és una altra opció que ofereixen les entitats per treure rendiment dels pisos.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.