El Palau enterra el projecte de l'hotel

La nova junta de la institució descarta l'operació perquè considera que el promotor de l'establiment no hi està interessat

L'evolució que ha anat assolint l'afer Millet, així com els múltiples dubtes inicials que generava l'operació ja feien presagiar que el projecte acabaria condemnat a un final prematur. Un primer símptoma evident en aquesta direcció va ser la decisió presa per l'Ajuntament de Barcelona, el 30 d'octubre passat, d'aturar de manera cautelar l'aprovació del pla de millora urbana que havia de permetre l'obertura de l'hotel. Per acabar-ho d'embolicar, en les últimes setmanes el seu promotor –Olivia Hotels– ha presentat una demanda contra el Palau, el motiu de la qual, però, no ha transcendit. La junta de la institució ha interpretat aquest fet com un gest inequívoc que ja no estan interessats a construir i explotar l'establiment i, per aquest motiu, han decidit replantejar-se el conjunt de l'operació. Dit i fet. Dimarts al vespre l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, va rebre una carta de la presidenta de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música, Mariona Carulla, on es detalla aquest canvi de plans. Per començar, es pretén que els terrenys del carrer Sant Pere Més Alt on s'havia d'aixecar l'hotel (de 4.000 metres quadrats) recuperin l'ús com a equipaments que tenien abans de ser requalificats. Una part es destinarien a l'escola coral (que ara està en uns baixos del carrer Ortigosa), a la biblioteca i al centre de documentació del Palau. La resta de l'espai disponible es podria destinar a serveis culturals, educatius o socials de titularitat pública.

La solució ha estat ben rebuda pel govern de Barcelona, tot i que inicialment havia mostrat el seu suport sense fissures a la construcció de l'hotel. «Aquest replegament ens agrada», va recalcar ahir, respecte a això, el tinent d'alcalde de Promoció Econòmica de l'Ajuntament, Jordi William Carnes. La regidora de Ciutat Vella, Itziar González, que és l'única integrant del govern municipal que havia reclamat la derogació del projecte i que no hi era ahir en la compareixença pública de Carnes, va valorar amb satisfacció la notícia. «Ara s'han de començar a analitzar els diferents acords privats –de l'operació–, i caldrà la implicació de les administracions per desfer l'embolic», va dir.

Tot aquest reenfocament, però, no serà fàcil ni d'executar ni concretar. El mateix Carnes ho va admetre. «Estem davant d'una operació que no estarà exempta de dificultats, ja que hi ha algú que pot considerar que els seus interessos s'han lesionat.»

A dia d'avui, i sense que ahir la Fundació Orfeó Català digués el contrari, l'edifici on s'havia de fer l'hotel és propietat d'Olivia Hotels. L'escola La Salle li va cedir la propietat a canvi d'unes obres al centre. La fundació entén que la cadena hotelera «ha manifestat que no està en condicions de complir els compromisos adquirits», i per això torna a agafar el timó del projecte per reconduir-lo. L'operació comportava que la cadena hotelera compensés la Generalitat per una permuta urbanística, i costegés unes obres de millora a l'escola La Salle. Després del gir que la situació va fer ahir, aquests dos elements passen a ser una incògnita.

Davant d'aquest escenari, l'alcalde de Barcelona mantindrà en els dies vinents una reunió amb els responsables del Palau per començar a discutir com es pot efectuar aquest reenfocament del projecte. Fonts municipals han explicat que alguns aspectes de tramitació, com ara tornar a requalificar les finques com a equipaments, es podrà reconduir sense excessius maldecaps. Una altra cosa és com es resoldran els interessos de les diferents parts, incloent-hi els operadors privats que estaven involucrats en l'operació.

L'anunci de la paralització del projecte de l'hotel ja va generar ahir les primeres reaccions polítiques. ERC, l'única formació que des del primer dia s'hi ha oposat, no dissimulava ahir la seva satisfacció. «Ja vam manifestar que aquesta era una actuació que no era convenient. Ara el que demanem és que es busqui una solució des del consens, i es tingui en compte l'opinió dels veïns», va manifestar el regidor republicà Ricard Martínez.

Les obres a l'escola

En tota la història de l'hotel del Palau l'escola La Salle cada cop agafa més fesomia d'aneguet lleig. El projecte de l'hotel del Palau l'impulsa l'aleshores president de la fundació, Fèlix Millet, ara imputat pel saqueig del Palau. Millet convenç l'escola perquè li cedeixi l'edifici del carrer Sant Pere Més Alt, on farà un hotel, a canvi de fer unes obres de millora en el centre. Després apareix en escena Olivia Hotels, que és la cadena que farà l'hotel i les obres del centre, i a qui l'escola transmet la propietat de l'edifici. Ara que no es farà l'hotel i amb un més que probable llarg procés judicial entremig, l'escola es troba no té ni la propietat de l'edifici ni la millora de les seves instal·lacions.

Els diners a la Generalitat

L'operació urbanística que engega l'hotel del Palau és un complex joc d'encaixos que Millet fa quadrar amb el beneplàcit de les administracions. I la Generalitat, la primera. Millet acorda una permuta de qualificacions amb el govern català. Un conveni fixa que la Generalitat haurà de rebre una compensació econòmica d'Olivia Hotels amb motiu d'aquesta permuta, i també una part de les plusvàlues derivades del canvi urbanístic. Si no es fa l'hotel, i amb la demanda de la cadena hotelera a la fundació, la Generalitat sembla que pot donar per perduts els diners. El Departament d'Economia no va respondre ahir amb claredat què pot passar amb aquesta compensació econòmica.

Olivia Hotels i l'arquitecte

Fins tot just el juliol passat, Olivia Hotels tenia tots els camins ben aplanats per construir un hotel en una zona més que privilegiada. El que podia ser un negoci rodó, ara pot ser una ruïna. Tot això en espera, és clar, dels arguments i la resolució de la demanda d'Olivia Hotels contra la fundació. El juliol del 2007 la cadena hotelera obté la propietat de les finques on anirà l'hotel, després que Millet ja ha deixat totalment lligada l'operació urbanística amb les administracions i l'escola. El despatx d'arquitectes Tusquets & Díaz, al qual Millet havia encarregat el projecte, passa a tractar amb Olivia Hotels. El prestigiós despatx barceloní havia cobrat fins ara per una part de la feina feta.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.