Comencen les obres de millora al passeig de la Ribera de Sitges

La renovació de la xarxa del clavegueram i l'ampliació de les zones verdes formen part del projecte

L'Ajuntament de Sitges invertirà aproximadament un milió d'euros en l'actuació al passeig de la Ribera, en el que la millora del subsòl serà un dels aspectes essencials del nou projecte. L'alcalde de Sitges ha reconegut la necessitat de substituir la xarxa de subministrament d'aigua, instal·lar noves canonades de clavegueram i millorar el passeig de la Ribera; en aquest sentit, Baijet assegura que la via no disposa de xarxes separades de recollida d'aigües pluvials i fecals, i que no es té constància que s'hagi realitzat cap renovació del subsòl des que es va construir.

L'actuació preveu zones més àmplies per als vianants després que a l'estiu passat s'eliminessin les places d'aparcament a la zona, si bé es mantindrà la circulació; segons l'alcalde, l'Ajuntament i el Gremi d'Hostaleria han pactat que es permeti el pas dels vehicles, per tal que els clients puguin accedir fàcilment als establiments de la zona. Les tanques metàl·liques que envolten l'entorn de les obres van instal·lar-se entre els carrers Espanya i Sant Pere, dimecres passat. El perímetre afectat ocupa tant la calçada com una part del passeig de terra.

Les obres es realitzaran en tres fases; durant aquest mes, es treballarà bàsicament en el subsòl; a l'abril, es realitzaran les millores en l'enjardinament, tenint en compte que el projecte preveu ampliar les zones verdes del passeig. Entre el maig i el setembre no hi haurà pràcticament obres per evitar que afectin l'activitat econòmica del municipi. Finalment, a partir del 15 d'octubre els treballs es reprendran, amb la previsió que finalitzin a finals de gener.

El projecte comptarà amb 474.9000 euros provinents del Fons Estatal d'Ocupació i Sostenibilitat Local, uns 300.000 euros que aportarà la companyia Sorea, que treballa per a l'Ajuntament, i diversos romanents de tresoreria que van sobrar de les obres per ampliar les zones de vianants al centre de Sitges.

Històries del passeig

L'Ajuntament recorda com el passeig de la Ribera va ser el primer projecte urbanístic modern de la vila, en la que no hi havia cap altre espai públic similar que permetés «veure i ser vist». El 1840 es va començar la urbanització de l'entorn, fins llavors estava ocupat per mariners, pescadors i tallers dedicats a la indústria del sector marítim. La construcció va anar a càrrec del treball de tota la població sitgetana que no es podia permetre pagar un operari. Progressivament, a la zona van construir-se les residències dels americanos; el primer enllumenat públic de petroli, el 1868; la plantació dels primers arbres, el 1881; l'estrena de la il·luminació de gas, el 1893, i la plantació de les actuals palmeres, el 1896, formen part de la història del passeig. El 1897, Rusiñol va promoure una subscripció popular per construir un monument al Greco, que va instal·lar-se al passeig un any després.

«Pau urbana»

Segons l'alcalde de Sitges, la millora del passeig de la Ribera és un exemple del «model de pau urbana» que l'Ajuntament del municipi vol aconseguir. A banda de guanyar espai per als vianants ampliant les voreres que limiten amb les façanes i incrementar els espais verds amb plantes autòctones, l'entorn comptarà amb làmpades que contribuiran a l'eficiència energètica, i s'hi potenciarà l'ús de la bicicleta. Un dels elements essencials de l'actuació serà el perllongament del passeig de terra fins al monument al Greco, tornant al traçat que el passeig tenia fins els anys 60, quan es va reformar la via perquè poguessin accedir-hi els vehicles. Ara, l'Ajuntament posa en marxa el procés a la inversa. «Els cotxes han anat ocupant espai. I ara és el moment de retirar-los», ha assegurat Jordi Baijet.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.