Malgrat presenta un ambiciós projecte per recuperar la torre de Can Serra i crear un arxiu sostenible

La proposta pretén convertir l'espai del carrer de Mar en un centre d'atracció cultural

La torre de Can Serra i el nou arxiu municipal esdevindran les peces clau d'una actuació urbanística anomenada centre cultural de Can Serra. El responsable dels dos projectes, l'arquitecte Xavier Guitart, va aprofundir ahir en les dues propostes que han de preservar definitivament un espai actualment degradat al bell mig del nucli antic de la població. Pel que fa a la torre, aquest edifici modernista catalogat es transformarà en un espai «que recuperarà aquells elements amb què va ser dissenyat a principi del segle, i que el dotaran de la bellesa arquitectònica original». La torre serà la seu de l'Oficina de Gestió Tributària (OGT) de la Diputació, que ocuparà la planta baixa, i també disposarà d'una sala polivalent. Les obres començaran en els dies vinents i tenen un pressupost d'uns 800.000 euros, dels quals 400.000 han estat subvencionats per la Generalitat.

La construcció del nou arxiu municipal, que ocuparà l'altre costat de la parcel·la, costa 1,6 milions d'euros i l'Ajuntament ha aconseguit incloure'l dins el nou fons estatal. Aquest edifici, segons Guitart, ha estat concebut com a contrapunt de la torre, però perquè destaqui amb personalitat pròpia i creï un ambient ben diferent al de la torre, encara que formi part del mateix paisatge urbà unificat per un espai enjardinat enmig dels dos immobles.

La principal característica de l'arxiu –que també disposarà d'una sala polivalent amb capacitat per a un centenar de persones– és la llum que s'ha buscat en forma de gelosies. En aquest dipòsit de documents de tres plantes, a més, s'ha buscat l'excel·lència pel que fa a mesures mediambientals i s'ha aconseguit la màxima qualificació.

El també arquitecte i gestor dels projectes Eloi Juvillà va destacar que amb les mesures que s'aplicaran s'aconseguirà un estalvi d'energia del 81% respecte a altres edificis semblants, i un 74% en emissions de CO2 i altres gasos contaminants. L'alcaldessa de Malgrat, Conxita Campoy (PSC), va destacar l'esforç «de moltes persones» per aconseguir tirar endavant una reforma urbanística que no ha estat exempta de controvèrsia.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.