El barri de Mar de Vilanova es podria revitalitzar amb la nova llei de barris

El govern local proposa reurbanitzacions, nous equipaments i la rehabilitació dels habitatges

Si Vilanova i la Geltrú és una ciutat de contrastos, Baix a Mar ho és encara més. Concentra al llarg de la façana marítima un dels nuclis antics de la ciutat, la Marina Vella, amb la depressió urbanística que això representa per la falta d'inversions en la rehabilitació de la zona; un dels primers barris residencials de la ciutat, Ribes Roges, que també pateix el deteriorament del pas del temps amb la llosa de tenir moltes segones residències, i un dels nous nuclis de creixement de la ciutat, l'Eixample de Mar, a mig construir encara.

Són tres parts diferenciades i amb realitats socials i econòmiques tan diferents que es fa difícil encabir-les en un únic barri. Ara, el govern municipal s'ha proposat compensar les diferències que afecten especialment la Marina Vella i ho vol fer a través de la nova convocatòria de la llei de barris, a la qual presentarà a partir d'avui el pla de millora urbana de la zona: «Som conscients que és difícil que ens ho concedeixin a la primera, però plantegem unes inversions que es faran de tota manera a la zona», explica Joan Ignasi Elena.

L'objectiu que es pretén aconseguir amb la proposta és revitalitzar el sector comprès entre el torrent de la Pastera, la via del tren i la rambla Pirelli, i la modernització del barri implicarà millorar les seves connexions amb el centre de la ciutat, ja que una de les queixes endèmiques del veïns de Mar és que la ciutat els dóna l'esquena. Es reforçaran els projectes socials que donen identitat al barri, es remodelaran espais urbans, es proposarà la creació de nous equipaments i serveis, i es dissenyaran nous eixos comercials. Concretament, algunes propostes que inclou la sol·licitud de l'Ajuntament són la urbanització del torrent de la Pastera, ja que el projecte que es començarà a executar el mes vinent només inclou el seu cobriment; la reurbanització dels carrers, la reforma del pas sota la via del carrer de la Llibertat i la reforma del passeig Marítim, des de rambla de Joan Baptista Pirelli fins al far.

Necessitat d'inversions

La sol·licitud a la Generalitat de Catalunya té el suport d'una vintena d'entitats de la ciutat, que han col·laborat en l'elaboració del pla de millora urbana. I Elena recorda que «aquesta és una aposta explícita del govern: fer actuacions al barri de Mar». Així, enumera les recents remodelacions de la rambla de la Pau i de la plaça de la Rajanta, el nou centre d'atenció primària i les obres de construcció del nou institut de secundària, a la Sínia de les Vaques, a més de l'imminent cobriment del torrent de la Pastera.

Vilanova i la Geltrú, des del 2007, està inclosa en la llei de barris a través del projecte d'intervenció integral del nucli antic (PINA), que actualment ja es troba en el penúltim any de gestió. Ha suposat una inversió total de 14 milions d'euros, la meitat dels quals els ha assumit la Generalitat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.