El projecte del pla de barris per al Raval Sud preveu reurbanitzar els horts de Sant Pau

Els veïns reaccionen amb escepticisme al pla

Les actuacions a l'espai públic ocupen una part important del projecte per millorar el Raval Sud que el districte de Ciutat Vella ha presentat per obtenir finançament de la llei de barris. A més de l'actuació als jardins dels horts de Sant Pau perquè deixin de ser un punt negre en el projecte municipal que aquesta mateixa setmana ha superat la primera fase de selecció per part del departament de Política Territorial i Obres Públiques, també planteja la remodelació dels carrers de l'Arc del Teatre i voltants, Riereta i Lleialtat, i també de les places Blanquerna (davant de la narcosala Baluard) i del Pedró.

El projecte del Raval Sud per al pla de barris comprèn la zona delimitada pel carrer Hospital al nord, la Rambla a l'est, la Ronda de Sant Pau i el Paral·lel a l'oest, i l'edifici històric de les Drassanes al sud. També es planteja una línia d'ajuts per a la rehabilitació d'edificis, a imatge del que ja s'està desplegant a la Barceloneta, amb bona acollida entre les comunitats de propietaris, per l'elevada quantitat de les subvencions que es donen

El projecte proposat pel districte de Ciutat Vella també inclou la creació d'una plaça de resultes de l'enderroc de 80 pisos del carrer de l'Om, una operació que busca l'esponjament de la morfologia urbanística d'aquesta zona del barri. Aquesta actuació és una de les que més reticències van aixecar en la presentació del projecte davant dels veïns, fa uns dies, al Conservatori del Liceu, situat al Raval Sud. «Això del carrer de l'Om, a qui beneficia? Serà una nova plaça perquè es punxin els drogoaddictes?», inquiria, crispat, un veí, en el torn de preguntes. Un altre es queixava de l'excés d'obres sense sentit i la falta de manteniment posterior. «Ara s'adonen que Sant Pau no funciona, quan amb la plaça Folch i Torres va passar el mateix, es tornen a fer obres una vegada i una altra», denunciava un veí. I una veïna del carrer Robadors criticava que les obres de la nova Filmoteca els estan fent «aguantar el que no està escrit, el carrer s'ha convertit en una ratera».

En espera de conèixer si el projecte per al Raval Sud rep el finançament de la Generalitat i es pot tirar endavant, el que va quedar durant la presentació als veïns és l'enorme necessitat d'impulsar millores al Raval Sud. En el torn d'intervencions dels veïns, la presentació del projecte per al pla de barris es va convertir en un memorial de greuges dels veïns, escèptics i farts de les situacions de degradació amb què conviuen a diari.

El pla de barris s'executa durant quatre anys i pot tenir un cost màxim de 20 milions d'euros. Si el projecte és seleccionat, la Generalitat n'assumeix la meitat del cost i l'Ajuntament, l'altra meitat. Al juny, el Raval Sud sabrà si el seu projecte ha estat seleccionat.

Una aposta d'Itziar González

La presentació del projecte del Raval Sud a la llei de barris de la Generalitat va ser una aposta de la regidora de Ciutat Vella, Itziar González, que va anunciar la dimissió divendres de la setmana passada. Una de les línies d'actuació d'aquest projecte, la rehabilitació de finques, l'havia avançat, fa temps, la pròpia González com a mesura per posar fre també a la degradació d'alguns dels carrers del barri. El dia que va anunciar la seva marxa, González es va referir a aquest projecte del Raval Sud com la fórmula que calia aplicar per «completar el compromís de l'Ajuntament amb el barri». De fet, en aquest mandat, si algun lloc de la ciutat s'ha convertit en un polvorí veïnal, carregat de queixes i descontentament, ha estat el Raval, i en concret, el Raval Sud, marcat i estigmatitzat per les polèmiques sobre la prostitució, la inseguretat i la degradació del carrer, barrejats amb l'ocupació il·legal de finques i incidents dins aquests edificis. Fa mesos, la plataforma Raval per Viure va començar a penjar pel barri pancartes amb el lema «Volem un barri digne».

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.