Móra d'Ebre prem l'accelerador

L'Ajuntament adjudica les obres del centre cívic i impulsa les primeres urbanitzacions, però haurà de demanar dos anys de pròrroga

El projecte de reforma integral del nucli antic de Móra d'Ebre, amb un pressupost de 7,2 milions d'euros, havia entrat en una via morta per les dificultats econòmiques que té l'Ajuntament. L'any 2007, el govern municipal, format pel PSC i ERC, havia concorregut a la quarta convocatòria de la llei de barris amb un projecte força ambiciós, l'actuació més important del qual era la construcció d'un gran equipament polivalent a la Magdalena, a la plaça de la Verge. Però la falta de recursos municipals, i la caiguda dels ingressos arran de la crisi de la construcció, van obligar l'Ajuntament a pactar amb la Generalitat importants canvis en els projectes previstos. La modificació més important afectava el centre polivalent de la Magdalena, i finalment s'ha dissenyat un centre cívic menys ambiciós, tot reduint els 2.500 metres quadrats inicials fins als 450 metres quadrats actuals. També es va pactar una modificació dels terminis programats. «Encara no podem demanar la pròrroga oficialment, però pel 2011tenim pensat sol·licitar una ampliació fins al 2013», va remarcar l'alcalde, el socialista Josep Solé Biosca.

«Els dos primers anys hem estat endormiscats, i mirant d'adaptar els projectes a la nova situació», va assenyalar Solé Biosca. «Però aquest 2010 hem començat a redactar els projectes i ja hem iniciat algunes obres», va corroborar. L'alcalde va afegir-hi que el projecte més important de la llei de barris serà el centre cívic, un cop ajustat a «les necessitats i a les possibilitats» de Móra d'Ebre. En aquest sentit, l'Ajuntament ja ha adjudicat les obres per 650.000 euros, la mateixa quantitat que, amb el projecte anterior, havien de destinar a fer l'expropiació de dues finques que calia enderrocar. Ara, amb un projecte més modest, Móra d'Ebre tindrà al costat de l'Ajuntament un nou edifici de tres plantes, amb una sala polivalent, sales de reunions i despatxos per a entitats. A més, a la Magdalena s'instal·larà l'oficina de la llei de barris, que servirà perquè els ciutadans puguen informar-se sobre els projectes i tramitar els ajuts directes per a la rehabilitació de cobertes i façanes. Segons Solé Biosca, les obres del centre cívic començaran després de la Móra Morisca, amb l'objectiu de no afectar els espais de la festa.

Els altres dos projectes que es faran durant l'actual exercici seran la reforma del carrer Santa Madrona –amb les obres ja iniciades– i la millora del carrer de la Palla. En total, costaran uns 400.000 euros. Per tant, l'objectiu és acabar el 2010 amb una cinquena part del pressupost de la llei de barris invertit. A més, en el cas del carrer de la Palla, l'Ajuntament ha assolit un acord amb dos promotors, que ajudaran el consistori a finançar l'actuació. En aquest sentit, Solé Biosca va destacar la importància del projecte, ja que es millorarà la circulació de vehicles i vianants, així com els accessos a l'hospital.

D'altra banda, amb vista al període 2012-2013, Móra d'Ebre preveu fer una passarel·la de vianants al carrer de l'Ebre; la segona fase dels carrers de la Palla i Santa Madrona, i urbanitzar dues places, una de les quals serà al carrer Vila. «Però, sobretot, volem que la gent s'anime a rehabilitar cobertes i façanes», va dir l'alcalde. «El nucli antic estava molt degradat, i amb algunes actuacions puntuals hem aconseguit aturar el cop», va afegir-hi. «Ara seria bo que els propietaris rehabilitessen les cases, per viure-hi o bé per llogar-les», va dir. Al nucli antic, segons Solé Biosca, ara deuen viure-hi entre 600 i 700 persones. «El problema és que moltes de les cases habitades estan sobreocupades», va advertir.

Per la seua banda, el portaveu de CiU, Joan Piñol, va lamentar el retard en el projecte, i que encara no s'haja posat en marxa l'oficina d'informació de la llei de barris: «Es va fer un gran projecte, que encara no ha servit per a res.»

CLARA RODRÍGUEZ

«Hem d'afrontar les obres amb paciència»

GUSTAU MORENO
Quins problemes considereu que té el nucli antic de Móra d'Ebre?
–«El més greu és l'estat dels carrers i d'algunes voreres, però també els problemes d'accés en alguns carrers, sobretot per a la gent gran, i per pujar a l'hospital des del centre. Ara han començat les obres al carrer de Santa Madrona i al carrer de la Palla. Els treballs ens estan provocant molèsties, però sabem que hem d'afrontar les obres amb paciència. Vam parlar amb l'alcalde i ens va dir que les obres durarien uns dos mesos.»
–Creu que les obres serviran per dinamitzar el comerç local?
–«El centre comercial només abraça una part del nucli antic. Però sempre és important que els carrers estiguen arreglats, si la gent ha de venir a comprar. Ara l'Ajuntament també ha millorat l'avinguda Comarques Catalanes i ha estat un canvi molt positiu, perquè té tota una altra cara.»
–Coneixeu el projecte? S'ha demanat l'opinió de la Unió de Botiguers de Móra d'Ebre?
–«Tot el projecte de la llei de barris no el coneixem. Només participem en la comissió de seguiment de les obres del carrer Santa Madrona. Si no haguessin comptat amb nosaltres, la Unió de Botiguers hauria demanat igualment de participar-hi. D'altra banda, sabem que l'Ajuntament ha anat refent el projecte global, per falta de finançament.»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.