Planejament del segle XIX

Ulldecona és el primer municipi de les Terres de l'Ebre que es beneficia de la línia d'ajuts per a viles de menys de 10.000 habitants

Ulldecona és el primer municipi de les Terres de l'Ebre que es beneficia de la línia d'ajuts específica per a viles de menys de 10.000 habitants a dins del programa de la llei de barris. Durant els pròxims tres anys s'invertiran 4,6 milions d'euros, 3,49 dels quals aportats per la Generalitat i la resta per l'Ajuntament, en el projecte Ulldecona. Planejament del segle XIX. Es tracta d'una inversió que suposarà una «transformació total» del nucli històric d'Ulldecona segons ha manifestat l'alcaldessa, Núria Ventura. «A excepció de les actuacions que s'han dut a terme els darrers anys a la Murada de Dalt i la de Baix i el carrer Major, feia dècades que no entrava cap màquina per actuar al nucli de la població», ha manifestat Ventura.

El municipi va créixer de manera concèntrica a l'entorn de l'antic recinte emmurallat, que es va mantenir fins al segle XIX. L'àmbit escollit pel projecte d'intervenció integral està configurat per l'àrea de l'antic nucli emmurallat, i per l'eixample del segle XIX, que reuneixen el 90% de la població de la vila. Tot i que les actuacions que s'executaran a través de la llei de barris es concentren a l'Ulldecona del segle XIX –el nom del projecte presentat per l'Ajuntament ve d'aquí– també s'actuarà a fora del nucli històric. «Hi ha equipaments que, per les dimensions dels edificis del nucli antic, els hem de situar fora d'aquesta àrea», ha dit l'alcaldessa. Aquest és el cas de l'arxiu i hotel d'entitats, que es farà a l'antic convent del carrer Major, i de la biblioteca, que es traslladarà a un edifici de nova adquisició a la plaça d'Espanya.

Pel que fa als problemes principals del nucli històric d'Ulldecona, són les barreres arquitectòniques –amb voreres molt estretes–, el dèficit de zones verdes, la falta de conservació de les façanes dels edificis, el paviment deteriorat i la falta d'equipaments. Aquestes dificultats han provocat el despoblament del nucli antic on, actualment, la major part dels seus habitants són gent gran i persones immigrades. «El boom immobiliari va provocar la construcció d'habitatges fora del nucli i, com en altres llocs, part de les cases del nucli antic, que tenen una façana de només 3 metres i amb un pis per planta, han quedat buides», ha manifestat Ventura. Per això, a través de la llei de barris, també es fomentarà la compra i la rehabilitació d'habitatges al nucli antic.

Hotel d'entitats

A Ulldecona hi ha quaranta-cinc entitats, moltes de les quals no tenen local propi per reunir-se i, les que el tenen, no el tenen amb les condicions adequades. Aquest és un dèficit que es corregirà amb la construcció de l'hotel d'entitats. En la darrera sessió plenària, l'Ajuntament va adjudicar la redacció del projecte de rehabilitació de l'antic convent a Vergés Arquitectura. A la planta baixa de l'edifici, s'hi instal·larà l'arxiu municipal (ja que no n'hi n'ha) i el primer pis es destinarà a les associacions. L'Ajuntament pretén començar les obres el 2011, una actuació que suposarà una inversió de 2 milions d'euros, 1,5 dels quals finançats pel Departament de Política Territorial i Obres Públiques.

Altres actuacions significatives que s'executaran a través de la llei de barris seran la urbanització de la Murada de Baix, amb un cost de més de 500.000 euros, i la construcció de la biblioteca. A més, la llei de barris possibilitarà el desenvolupament d'altres programes en el municipi, com és el cas del programa Treball als Barris del Departament de Treball. «La llei de barris és com un carnet que t'obri les portes per rebre altres subvencions», segons ha manifestat l'alcaldessa d'Ulldecona. A partir d'ara comença la feina de redactar els projectes.

ORIOL GRAU

«Fan falta places d'aparcament»

Quin és el principal problema dels comerciants d'Ulldecona?
«Les obres del carrer Major per convertir aquesta via en una zona de vianants ha suposat un maldecap important per als botiguers. Els clients han de tenir-ho fàcil per accedir als nostres comerços i poder aparcar a prop, i això moltes vegades no és possible. Ara, però, hem aconseguit que s'obri al trànsit entre les 8 del matí i les 3 de la tarda. Com a concepte, la creació de zones de vianants és positiu però s'ha d'acompanyar amb la creació de places d'aparcament, i a Ulldecona en falten.»
I creieu que aquests problemes de mobilitat milloraran amb el projecte de la llei de barris?
«L'Ajuntament ens ha presentat el pla d'actuació i ens sembla que serà molt interessant per al poble. La rehabilitació del nucli antic i la urbanització de molts carrers que estan en mal estat seran obres claus. Tenim pendent una reunió amb l'Ajuntament per la realització d'un pla de senyalització de carrers i equipaments.»
Què pensa que cal fer per dinamitzar el comerç local?
«Hem d'aconseguir evitar la fugida de compradors tant a Vinaròs com a Tortosa, però reconec que és difícil.»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.