Torredembarra vol revitalitzar el nucli antic amb una injecció de 3 milions

El projecte, que s'ha presentat a la llei de barris, se centra en la recuperació de l'antic escorxador

Dels 3.091.250 d'euros que costa el projecte (dels quals, si s'escull, el govern català en finançaria el 50%), cap a dos milions estarien destinats a l'edifici de l'antic escorxador, amb què es pretén eixugar el dèficit d'equipaments que hi ha en aquesta part del municipi. «L'escorxador ha de ser l'eix central i l'element que torni a donar vitalitat al barri», va explicar l'alcalde de Torredembarra, Daniel Masagué. La població acotat més l'àmbit d'aplicació del projecte perquè constitueixi una inversió «més assumible» per a les finances municipals. La part del barri afectada seria la corresponent, aproximadament, a les antigues muralles, limitada per l'avinguda Sant Jordi, els carrers Països Catalans, Gibert, Antoni Roig, Muralla i l'enllaç amb l'autopista AP-7.

Millores urbanes

La creació d'un equipament a l'escorxador en requerirà, abans, la rehabilitació que, a més, anirà acompanyada de la remodelació de la plaça on es troba i la creació d'una entrada soterrada a l'edifici. La resta d'inversió prevista es destinarà a una sèrie de projectes de millora urbana i social, que també incidiran en altres punts del barri. Per tant, cal destacar la partida de 200.000 euros que es preveu que es destinin a la renovació de les xarxes d'aigües (en molts punts del barri encara no estan separades les aigües pluvials de les aigües residuals), la conversió en illa de vianants del carrer Baixada de Sant Antoni (80.000 euros) i la millora de les voreres i del paviment (120.000 euros). També es preveuen fer diversos programes per incentivar la participació de la població d'origen estranger.

El barri té una població de 2.349 habitants (un 15,38% del total dels veïns de Torredembarra), però en els darrers anys hi ha hagut un despoblament progressiu, com a conseqüència del deteriorament del barri. Per aconseguir invertir aquesta tendència, el projecte també planteja un paquet d'ajudes per a la rehabilitació de façanes.

Concurs d'idees

La rehabilitació de l'antic escorxador de Torredembarra és una demanda que, durant aquest mandat, ha plantejat un dels partits de l'oposició, ABG, que va apostar per convertir l'espai en un centre cívic i ocupacional. El govern local, que governa en minoria, va acceptar estudiar aquesta petició (que tradicionalment també ha estat una de les més votades en els processos de pressupostos participatius) a través de la creació d'una comissió de treball, que està presidida per la número dos del partit, Iris Gual. Ara com ara, el consistori planteja la convocatòria d'un concurs d'idees obert a tothom per definir el projecte de rehabilitació definitiu, per la qual cosa s'ha consultat amb les entitats del municipi.

L'alcalde torrenc va avançar que, encara que la Generalitat no concedeixi la subvenció al municipi, el govern està disposat a tirar endavant la recuperació d'aquest antic edifici.

Sis municipis del Camp concorren als ajuts

Sis ajuntaments de les comarques del Camp de Tarragona han presentat un projecte a la setena convocatòria de la llei de barris, que impulsa el Departament de Política Territorial i Obres Públiques, a dins del programa principal de rehabilitació integral de barris i viles. A part de Torredembarra, Salou també s'estrena en la participació a la convocatòria, que hi concorre amb un projecte de millora del nucli antic. Hi repeteix Calafell, tot i que amb un barri diferent (l'any passat va provar sort amb Segur, i enguany presenta Calafell Poble), i Reus (que ja ha rebut la subvenció en dues ocasions), presenta enguany els barris del sud. Finalment, Mont-roig del Camp intenta, per tercer cop, aconseguir un ajut per a la millora del barri de la Florida, al nucli de Miami Platja. En total, a tot Catalunya s'han presentat 29 projectes corresponents a 27 municipis. La convocatòria està dotada amb 60 milions d'euros.

D'altra banda, set municipis de menys de 10.000 habitants del Camp i l'Ebre concorren al programa Viles amb projectes, dotat amb 30 milions.

ELS PROJECTES

BAIX CAMP Mont-roig del Camp
Barri de la Florida (Miami)
Reus
Barris del sud (barri Montserrat, Parcel·les Cases, barri Juroca i barri Fortuny.
BAIX PENEDÈS Calafell
Nucli de Calafell Poble
El Vendrell
Nucli antic sud
TARRAGONÈS Salou
Nucli antic
Torredembarra
Nucli antic (entorn de l'antic escorxador)
«VILES AMB PROJECTES»
Han presentat projecte: Alcover, Pla de Santa Maria, la Selva del Camp, l'Arboç, l'Aldea, l'Ametlla de Mar i Sant Jaume d'Enveja
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.