L'hora de votar per la Diagonal

Avui comença la consulta per triar entre les dues opcions de reforma o de no transformar l'avinguda

Quan ahir, l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, tallava el pastís sobre la reforma de la Diagonal –amb les dues opcions de transformació elaborades pel pastisser Oriol Balaguer en xocolata– va dir: «comença la consulta». El pastís, molt didàctic, era una recreació dolça de l'opció A de transformació –convertir-la en bulevard– o la B –en rambla–. A partir d'ara arriba l'hora de la veritat, l'hora de votar en la consulta, i de veure fins a quin punt els barcelonins s'han fet seu el procés i l'impuls de reforma que l'Ajuntament ha volgut convertir en emblema d'aquest mandat. I de veure, també, si l'opció C –de no tocar la Diagonal i deixar-la tal com està, una alternativa que ahir no tenia cap recreació de pastís– té alguna opció entre les opinions que emetin els ciutadans.

Sigui quin sigui el resultat i l'índex de participació, Hereu ja deia ahir, «abans de començar», que s'havia de parlar d'«èxit»: «ha estat un procés interessant que ha generat interès i debat, és la primera pràctica de consulta ciutadana» a Barcelona i amb vot electrònic, que «implica la ciutadania» en un «tema molt urbà». De fet, fins a aquesta setmana, mai no s'havia fet a l'Estat espanyol cap consulta popular a cap ciutat només amb vot electrònic, sense paperetes. «Hem de demostrar que es pot exercir la democràcia sense urnes, però amb la mateixa fiabilitat», va afirmar l'alcalde, que abans de tallar el pastís de la Diagonal havia donat el tret de sortida a una cursa a l'avinguda amb 5.000 corredors, amb què es volien demostrar les bondats de donar més espai per als vianants.

Com poden votar els barcelonins en aquesta consulta? Avui, a partir de les deu del matí, poden fer-ho en qualsevol dels 108 punts de votació presencial escampats per la ciutat, en equipaments o en espais exteriors concorreguts, com el Portal de l'Àngel o els centres comercials de La Maquinista i Glòries. En aquests punts, votaran en unes pantalles tàctils i, si tenen qualsevol dubte, el personal de suport (fins a 564 persones) l'ajudarà. Els punts presencials s'obriran per votar-hi fins al dissabte que ve, 15 de maig, a les 9 del vespre. L'altra possibilitat és votar per internet (www.bcn.cat/diagonal), cosa que es pot fer des d'avui, a partir de les 10 del matí, fins a diumenge 16 de maig a les 10 del matí. A partir d'avui, doncs, 1,4 milions de barcelonins majors de 16 anys poden decidir la Diagonal del futur.

En defensa dels fanals

Els dos projectes de reforma de la Diagonal han generat tota mena d'opinions procedents de col·lectius, entitats, cercles i persones individuals ben diversos. La unió del tramvia; la xarxa d'autobusos; el paper de la bicicleta; la reorganització del trànsit del cotxe privat; els túnels per sota de la Diagonal per fer-hi el metro; o bé, la presència dels arbres han estat alguns dels temes candents plantejats en les últimes setmanes. Ahir, a la sortida de la vela sobre la reforma de la Diagonal instal·lada als Jardinets de Gràcia, se'n va veure un altre. Un home, Alfred Puig, repartia fulls volants en defensa dels fanals modernistes que hi ha a la Diagonal, perquè són «un dels darrers vestigis modernistes» presents a l'avinguda. «Les dues propostes de reforma no conserven cap element del mobiliari urbà», es queixava Puig.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.