L'inici de les obres al passeig de Sant Joan provoca les primeres queixes dels botiguers

Els treballs de reforma, que ara ocupen la meitat de la calçada i part d'una banda de voreres, duraran deu mesos

Ara els principals afectats per les obres al passeig de Sant Joan, entre l'Arc de Triomf i la plaça de Tetuan, són els comerços de la vorera de la banda de Llobregat. En aquella meitat de calçada i de vorera es concentren ara els treballs. Així serà, com a mínim, en els tres mesos vinents, el que durarà la primera fase d'unes obres que, en conjunt, s'allargaran uns deu mesos. La fita dels comerciants és el gener que ve, quan ja estaran enllestides, segons la informació que els ha facilitat l'Ajuntament de Barcelona. Ara la circulació de vehicles es distribueix en una banda del passeig, amb dos carrils per sentit, sense que això generi, pel que es veia ahir, greus problemes de trànsit. Temporalment, s'ha eliminat el carril bici.

En aquesta banda del passeig de Sant Joan, els propietaris de bars amb terrassa són els que estan més empipats. Ara no poden plantar la terrassa, en una època en què obtenen bona part dels beneficis del negoci. Sergio Gómez, propietari d'un bar, està alarmat, i amb motiu. «El negoci m'ha baixat un 80%; a l'estiu tenia tres empleats i ara només en tinc un, tenia una terrassa que era de la que vivia i ara estic desfet», relata. Gómez no sap com subsistirà i critica l'Ajuntament per haver començat aquestes obres ara. «Ho podien haver fet a l'hivern i no tallar l'activitat a ple estiu, però com que vénen eleccions...», conclou. «Ara que comença la temporada això és una pèrdua econòmica molt gran», lamenta en Ramon, que regenta un altre bar amb terrassa al passeig. Pensa demanar a l'Ajuntament que li habiliti algun espai a fora per poder-hi posar taules i cadires.

Una altra persona que treu foc pels queixals és Pilar Portes, que fins la setmana passada tenia el quiosc al passeig de Sant Joan. Ara l'han recol·locat en un carrer travesser, però més allunyat del passeig del que li havien promès. «Ha baixat molt el negoci; amb aquest laberint (de tanques) per aquí no passa ningú», apunta Portes. Ha demanat de poder-se instal·lar a la vorera de l'altra banda del passeig –que no estarà en obres fins d'aquí a cinc o sis mesos–, però la resposta municipal l'ha deixat astorada. «M'han dit que el trasllat costa 3.000 euros i que els havia de pagar jo», assenyala. Ella no està en contra de la reforma –va ser una de les persones que van impulsar la recollida de signatures per demanar-la– però el que ara la indigna és que en surti perjudicada pel mal espai que li han ofert, quan creu que en podria tenir un altre.

Il·lusionats i espantats

Altres establiments no tan afectats directament comparteixen la preocupació pels efectes negatius de les obres –i sobretot, perquè es compleixi el calendari–, però confien que els beneficis de la reforma els compensaran. «Tenia ganes que el passeig de Sant Joan l'arreglessin perquè estava molt tronat, però és clar que t'espantes», assenyala Conxita Güell, que regenta una papereria de 40 anys d'història, perquè, hi afegeix, «no passa tanta gent, et martiritzen amb els sorolls i quedes una mica aïllat». «La por de tots és que l'obra s'eternitzi, vam rebre una carta de l'Ajuntament que deia que s'acabaria al gener; si ho compleixen, no em semblarà malament», puntualitza.

En aquesta banda afectada del passeig hi ha la gran botiga de Norma Còmics. La pols i el soroll generats per les obres, la vorera més estreta i les dificultats dels transportistes a l'hora de descarregar són alguns dels problemes amb què ara es troben. «Una vegada acabi quedarà millor, però ara hi ha inconvenients, la tanca la tenim a 2 metres de la porta i la botiga no es veu tant», es queixa Germán Puig, de Norma Còmics, que tem el pitjor quan els treballs per aixecar la vorera –ara ja els «vibra» el mostrador– siguin just davant la porta i la pols es multipliqui.

Els comerciants també apunten detalls que es podrien millorar, com ara alliberar part de les voreres quan no s'hi treballi. I una altra idea, que constata que el ressò del fiasco de la consulta per reformar la Diagonal ha arribat a tot arreu. Puig, de Norma Còmics, proposa, per acabar la reforma abans, que «ara que no faran la Diagonal tota la gent que havia de treballar allà que l'enviïn aquí».

Demanen més dinamisme comercial

L'associació de veïns Per un Eixample Sostenible, que havia reclamat llargament la reforma d'aquest tram del passeig, ha demanat també a l'Ajuntament que aquestes obres vagin acompanyades d'accions per a la dinamització comercial de la zona. Una dinamització que vagi encaminada a diversificar els comerços i afavorir-ne la qualitat, per posar sobre la taula «el passeig de Sant Joan com a marca de qualitat», proposa Charo Martínez, de l'entitat veïnal. Amb la reforma, el passeig ha de fer un salt de qualitat important, ja que les voreres s'ampliaran fins a crear un gran bulevard. Dels 12,5 metres que tenen ara passaran als 17 metres, amb més espai per a bancs, jocs infantils i terrasses. Als arbres centenaris que hi ha ara, s'hi afegiran dues noves alineacions d'arbres. El nou passeig eliminarà un carril per sentit per al vehicle privat, de manera que en quedarà un per al cotxe i un altre per a l'autobús. Aquesta situació ja s'està donant ara, amb el començament de les obres de reforma.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.