Urbanisme

El govern desencalla l'aprovació inicial del pla director del Logis i confia tenir el polígon llest el 2015

La URV preveu que tindrà un impacte de 426 milions l'any sobre el PIB català

Després de restar encallat per l'estira-i-arronsa amb el Departament de Medi Ambient, el govern ha fet el primer pas per aprovar el planejament urbanístic que acabarà amb la creació d'un gran polígon logístic al Baix Penedès, l'anterior CIM (centre integral de mercaderies) ara anomenat centre intermodal del Penedès, o Logis. L'àmbit objecte d'ordenació és de 404,5 hectàrees entre els termes de l'Arboç, Banyeres, Sant Jaume dels Domenys i Castellet i la Gornal (a l'Alt Penedès), de les quals 177 seran per a activitats econòmiques pròpiament dites, sigui per a naus logístiques (69 hectàrees), zones verdes (37), xarxa viària interna (18), indústria neta (16) i serveis propis (5,8). Uns 40.000 m² més es reserven per a equipaments, destinats a rebre activitats formatives i de recerca relacionades amb la logística. A més, el pla amplia en unes 125 hectàrees els terrenys catalogats com a espais oberts amb un règim de protecció especial –és a dir, no urbanitzables–, sobretot vora el turó del Papiol i la riera de Marmellar.

En una primera ordenació (vegeu el gràfic), a més, 27 hectàrees són per a activitats intermodals amb accés ferroviari directe, ja que s'hi construirà una terminal de mercaderies de 550 metres de llarg –ampliables a 750–, que estarà connectada d'entrada a la via convencional d'ample ibèric, i en un futur a la línia d'ample europeu entre el port de Tarragona i Castellbisbal. Tal com ja s'havia avançat, també es construiran nous accessos a l'autopista AP-7 i a la futura autovia A-7, així com un vial de connexió entre ambdues que serà objecte d'un pla especial específic per garantir l'aïllament visual i acústic respecte del nucli de Banyeres, que suposarà la previsible creació d'un parc en paral·lel, segons les recomanacions de l'estudi paisatgístic propi que ha fet la UPC. Les obres del nou polígon, que tindrà mecanismes d'estalvi i reutilització d'aigua, i instal·lacions de plaques solars, podrien començar el 2013, amb un termini d'execució d'uns dos anys.

345 milions d'inversió

Dos estudis de la URV sobre l'impacte territorial i l'econòmic que acompanyen l'aprovació inicial del pla director preveuen que el Logis Penedès generarà una activitat que contribuirà amb uns 425,6 milions l'any al PIB català. La URV creu que el polígon pot crear uns 5.770 llocs de treball directes, que es podrien elevar –segons una hipòtesi intermèdia– a uns 9.330 si s'hi compten els indirectes i els induïts. La inversió pública necessària per fer les infraestructures i la urbanització es calcula en uns 126,7 milions, si bé es podria estimular una inversió privada afegida en naus i instal·lacions logístiques que arribaria als 345.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia