Urbanisme

Equipaments

Remodelació dels antics jutjats de Vilanova i la Geltrú

Deu anys i una història

El projecte ha trobat nombrosos entrebancs per les descobertes de refugis i pous durant l'enderroc de l'antic edifici dels jutjats, però aquesta setmana s'acabaran els treballs

Les obres es van fer per ampliar les dependències municipals, ja que actualment hi ha diversos departaments fora de l'edifici de l'ajuntament

L'obra es va complicar amb el buidatge del solar, que va descobrir una realitat inesperada

Dos pous, uns refugis de la Guerra Civil, uns fonaments que no aguantaven, un litigi amb la direcció tècnica de l'obra... i deu anys després, l'ampliació de l'ajuntament de Vilanova i la Geltrú és pràcticament una realitat. El projecte era una necessitat històrica, però la història que n'ha envoltat l'execució serà difícil d'oblidar. I és que la bastida que fa uns dies que s'ha començat a desmuntar ha arribat a formar part de la fesomia de la plaça de la Vila després de cinc anys de treballs a l'espai que antigament havien ocupat els jutjats de la ciutat.

La degradació dels antics jutjats es va fer evident l'any 2000, la teulada s'ensorrava i la imatge al centre neuràlgic de la ciutat era depriment. Es va convertir en urgent la intervenció en aquesta part de la casa de la vila, que ha de representar l'ampliació natural de l'ajuntament, i es va plantejar la necessitat de rehabilitar l'espai. Tres anys després, a través de la Diputació de Barcelona, es feia un primer projecte que pretenia únicament condicionar l'edifici i donar-li una funcionalitat. I només un any més tard, el 2004, el consistori descartava el projecte i aprovava l'enderroc de l'edifici (conservant la façana principal que forma part del pla especial i catàleg del patrimoni històric i artístic) i la nova construcció del que és ara l'ampliació de la casa de la vila. Però aquest projecte tampoc va sortir a la primera, ja que es preveia un sistema per fer la fonamentació que posteriorment es va demostrar que era inviable. I això va donar peu a un altre dels entrebancs més greus del procés: l'enfrontament amb la direcció tècnica de l'obra que va tenir aturats els treballs molt temps a partir dels estudis geotècnics que es van fer al solar després de la localització dels refugis de la Guerra Civil.

El operaris i les màquines van entrar a l'edifici l'any 2005 per fer un enderroc pràcticament manual de l'estructura interna. El procés era d'una enorme complexitat per tal de poder conservar la façana principal, la que dóna la imatge característica de la plaça de la Vila. I quan es va iniciar el buidatge del solar, un estudi geotècnic va donar uns resultats inesperats i va fer disparar el preu de l'obra, que finalment ha costat 2 milions d'euros, tot i que inicialment la previsió era d'1,1 milions. I és que així que els treballs es feien més profunds, el terra deixava al descobert una realitat inesperada: van aparèixer uns refugis de la Guerra Civil i dos pous. Per això l'estructura plantejada en el projecte inicial es va haver de descartar i l'Ajuntament i la direcció tècnica de l'obra es van embolicar en un conflicte que va eternitzar els treballs. Al final, es va fer servir un sistema de pantalles que dóna solidesa a la nova estructura, però que, com no podia ser d'una altra manera en aquest capítol d'obres, també ha tingut problemes i retards.

Sigui com sigui, finalment la rehabilitació de la façana i la construcció del nou edifici és una realitat, tot i que encara quedarà vestir l'espai per dins. La bastida que s'està desmuntant no és la primera que hi havia: aquesta es va instal·lar fa sis mesos i ara ja ha passat a la història. Aquests dies només queda la tanca que protegeix les façanes, però hi seran només fins al dia 5 de novembre. Quan es retiri, els operaris acabaran de realitzar alguns treballs de repassos de fusteria, condicionaments elèctrics i de pintura a la zona de sota els porxos. Així sí que es posarà el punt final a la primera fase d'ampliació de l'ajuntament, que estrenarà la nova imatge –l'estètica original– coincidint amb la Fira de Novembre.

La segona fase del projecte, quan comenci, ja inclourà el revestiment de les parets i tota l'obra interna i el mobiliari d'oficina necessari per tal d'estrenar noves dependències municipals i traslladar a l'edifici consistorial alguns dels serveis que actualment estan repartits per la ciutat en oficines llogades.

Refugis
La descoberta d'uns refugis de la Guerra Civil al subsòl de la plaça de la Vila va retardar l'execució de les obres, però ha permès que el mateix projecte hagi reforçat les entrades als refugis i les voltes de la plaça de la Vila, unes tasques que no estaven previstes.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.