Urbanisme

La contra

El patrimoni local, a examen

Unesco Garraf organitza un cicle de conferències sobre el patrimoni històric de Vilanova i la Geltrú que proposa una reflexió sobre la preservació del llegat del segle XIX a la ciutat

Quan s'afronta la recta final del projecte d'intervenció integral al nucli antic i la reobertura del Museu Romàntic Can Papiol es veu més propera després de quatre anys d'obres, l'Associació d'Amics d'Unesco Garraf proposa fer un examen de consciència patrimonial. L'entitat, que ha estat molt crítica en moltes ocasions amb les polítiques de conservació i protecció del patrimoni del municipi, s'ha decidit a organitzar un cicle de conferències per donar a conèixer amb detall el llegat del segle XIX a Vilanova i la Geltrú, i una jornada de reflexió sobre el seu futur.

Unesco Garraf reconeix que darrerament s'han fet diverses accions per revalorar el patrimoni local, que s'ha fet una important inversió pública per a la reurbanització de carrers i la racionalització del trànsit que obre noves perspectives, però també alerta que encara s'ha d'afrontar un repte gran: la conservació i la divulgació. I és que mantenir un llegat tan gran i divers (Vilanova Vella, la Geltrú, Eixample Central, rambla Principal, Cap de Creu) s'entén sovint com una càrrega.

Per analitzar la situació i obrir noves vies de debat, Unesco Garraf ha organitzat un cicle de sis conferències que seran a càrrec d'historiadors i arquitectes i que es complementaran amb itineraris urbans. La presentació del cicle es farà el dimecres 17 i la primera conferència, el diumenge 21, d'11 h a 14 h, a la sala d'actes de la UPC de Vilanova i la Geltrú. L'historiador Manel Clavers'encarregarà de redescobrir la figura de Josep Salvany i Juncosa, considerat el constructor de la Vilanova vuitcentista per la seva intervenció a l'Eixample Gumà i obres com la casa Melcior Masó i la casa Manuel Olivella, donant una visió biogràfica i professional del mestre d'obres geltrunenc. Salvany obrirà el cicle de conferències, que també tractarà sobre el llegat dels indians (12 de desembre), a través d'una ponència de l'arquitecte Pere Marsé sobre les contribucions més emblemàtiques dels indians en la configuració urbanística de la ciutat al llarg del segle XIX; el valor dels interiors de l'arquitectura de mitjans del segle XIX (23 de gener), amb la professora de teoria i història de l'arquitectura a Catalunya a l'EPSEB-UPC, Maria Isabel Rosselló; els usos socials del nucli antic (20 de febrer) a partir de l'illa patrimonial que formen Can Papiol, La Sala, la casa Mir i l'església dels Josepets; la revisió del pla especial i catàleg i els instruments de protecció (20 de març), i els exemples de polítiques de conservació d'altres municipis (17 d'abril). Per tancar el cicle de conferències, Unesco Garraf preveu fer una taula rodona (8 de maig del 2011) amb Xavier Oller, regidor de projectes urbanístics; un representant de l'Organisme Autònom Local de Patrimoni Víctor Balaguer, i els arquitectes Antoni Vilanova, Josep Maria Pujol i Pere Marsé

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.