Urbanisme

SANT CUGAT DEL VALLÈS

Crítiques veïnals per arreglar vials amb runa plena de metalls

La brigada municipal va abocar el material fa tres setmanes i no hi va detectar res d'anormal

La solució és tapar el material amb una capa de terra que l'aïlli

Una desena de veïns del passatge del Sanatori del Fumet i del carrer Turó del Fumet, del districte de la Floresta de Sant Cugat, van denunciar ahir que el consistori ha arreglat aquests dos carrers –sense asfaltar– amb terra provinent de runes però plena de metalls, ossos d'animals, piles, plàstics, roba i ceràmica. L'Ajuntament de Sant Cugat no ha donat cap explicació, tot i les peticions fetes per aquest diari.

Segons ha explicat Edith Gutiérrez, operaris de la brigada municipal van renovar fa cosa de tres setmanes la grava que fins ara hi havia en aquests carrers. La solució que va triar el consistori consistia a abocar-hi restes d'enderrocs que provenien d'una planta de reciclatge, una mesura que els veïns van veure amb bons ulls perquè evitaria que s'aixequés pols amb el pas de vehicles.

Sorpresos

Al cap de pocs dies, els veïns es van quedar sorpresos quan van veure que el material amb què s'havia arreglat el carrer presentava tota mena de residus, que no estaven ni tant sols compactats amb la runa. Gutiérrez es queixa que els residus metàl·lics –forquilles, culleres, molles, claus, punxons, llaunes de refresc...– estan rovellats i alerta dels “riscos d'infeccions que comporten si un nen hi pren mal”. La veïna afegeix que els primers dies “els gossos anaven com bojos ensumant les restes d'ossos d'animals”.

Acció i reacció

Els veïns van contactar amb un regidor d'ICV-EUiA per denunciar el cas als mitjans de comunicació ahir al matí. Però dimarts a la tarda, l'Ajuntament va enviar efectius de la brigada per retirar la runa en mal estat. Segons han explicat els veïns, els treballadors de la brigada van dir que l'ordre d'anar a la Floresta se'ls va donar quan es va saber que el cas es volia denunciar als mitjans.

Tot i les ordres que tenien els operaris, els veïns dels carrers afectats es van negar que retiressin la runa “perquè el material ja estava prou compactat després de tres setmanes de passar-hi els cotxes i perquè pagar hores extres per això era excessiu”, explica Gutiérrez.

El compromís del consistori, que els veïns han aconseguit, és que ara s'abocarà una capa de terra d'uns quinze centímetres de gruix per aïllar la runa i evitar que els metalls surtin a l'exterior.

Arran d'aquest incident, aquest grup de veïns de la Floresta es pregunta “quin és el control de qualitat que es fa dels materials que rep l'Ajuntament” i no entenen com és que cap responsable municipal no es va adonar del mal estat del material que es va dur als seus carrers.

Segons les explicacions que van donar els operaris de la brigada als veïns, el problema de la presència de ferralla ve de la planta de tractament, on l'imant que retira els metalls de la runa estava espatllat.

LA FRASE

Amb tots aquests metalls rovellats, hi ha molts riscos d'infeccions si algun nen hi pren mal
Edith Gutiérrez
VEÏNA DEL PASSATGE DEL SANATORI DEL FUMET DE LA FLORESTA
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.