Urbanisme

argentona

Desmunten la pèrgola del casal de Puig i Cadafalch perquè amenaçava de caure

L'edifici, situat al centre del poble, està catalogat com a bé cultural d'interès nacional i es troba en un estat “molt deficient”

Ensurt a Argentona. I és que el passat divendres van caure al carrer unes fustes de la pèrgola del casal dissenyat per l'arquitecte Josep Puig i Cadafalch, declarat bé cultural d'interès nacional (BCIN), situat al centre del poble, concretament a la plaça de Vendre. Aquest fet va obligar que l'endemà, dia de Nadal, es desplacessin fins al punt tècnics de la Generalitat per procedir al desmuntatge integral de la pèrgola, per evitar que caigués i pogués ocasionar danys físics a les persones que hi passessin per sota.

Aquest fet, però, no deixa de ser la punta de l'iceberg d'un edifici singular d'Argentona, que es troba “en un estat molt deficient”, tal com fa anys que denuncia el director del Centre d'Estudis Argentonins (CEA), Enric Subiñà. “Si es continua a aquest ritme s'acabarà desmuntant la casa”, adverteix Subiñà, que recorda que és la propietària de l'immoble la besnéta de Puig i Cadafalch, l'encarregada de fer les obres pertinents.

“Diu que no té diners per fer-ho; doncs, en aquest cas, que cedeixi l'edifici a mans públiques perquè s'hi pugui intervenir”, reclama el director del CEA. Tot i això, Subiñà subratlla que “realment no hi ha perill que la casa s'enfonsi, però sí que sap greu que es vagi perdent patrimoni perquè no s'hi actua i, el que és més important, sort que de moment encara no ha passat cap desgràcia personal”. El director del CEA, recorda que durant anys s'ha reclamat la intervenció de la Generalitat com a responsable subsidiària de l'edifici. “S'han fet molts informes però realment no s'hi ha actuat”, reitera Subiñà, que recorda que també va posar el cas en mans del Síndic.

Antecedents

De fet, la degradació de l'edifici catalogat fa anys que es pot visualitzar. Sense anar més lluny, encara no fa ni un any que les fortes ventades del mes de gener ja van fer caure els merlets de rajola de la part superior de l'edifici, a més d'una peça de pedra de forma cilíndrica. A més, fonts del CEA també assenyalen que l'interior de l'edifici té un greu problema d'humitats que n'accelera el seu deteriorament.

El casal, d'estil modernista, es va començar a transformar el 1897 i es va acabar al 1905, i va ser la casa d'estiueig de Puig i Cadafalch, que alhora en va ser l'arquitecte.

El conveni

Per la seva banda, l'Ajuntament d'Argentona ja està fent els primers passos per poder enllestir un conveni perquè la propietària de la casa la cedeixi a mans públiques i així poder-la reformar. “De moment només hem tingut converses de paraula, i no serà fins després de festes que es redactarà el document definitiu”, explica el regidor de Patrimoni d'Argentona, Ferran Armengol (CiU). Tot i que no n'han transcendit els detalls, tot apunta que es demanarà a la propietària una cessió de l'edifici perquè la Generalitat hi pugui destinar pressupost per fer-hi obres de millora.

LA DATA

25.12.2010
Va ser quan tècnics de la Generalitat
van retirar la pèrgola del casal de Puig i Cadafalch d'Argentona.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.