Urbanisme

sant andreu de llavaneres

L'Ajuntament acabarà la zona esportiva i trenca amb Proinosa

La constructora, que està en concurs de creditors i esquitxada pel cas Pretòria, té aturada l'obra des de fa dos anys

La ruptura del conveni també permet que no s'hagin de fer 200 habitatges al centre del poble

Sant Andreu de Llavaneres ja està tip que no s'avanci en la construcció de la nova zona esportiva del municipi. L'Ajuntament ha decidit trencar el conveni que tenia amb l'empresa constructora Proinosa, que era l'encarregada no només d'aixecar els nous equipaments esportius, sinó que també havia de fer-se càrrec de la gestió. Segons l'alcalde de Llavaneres, Bernat Graupera (CiU), els motius que han obligat a emprendre la decisió han estat diversos: en primer lloc, que tot i els requeriments de l'Ajuntament, Proinosa no ha executat cap obra des de fa dos anys, quan es va acabar el camp de futbol. En segon lloc, la companyia constructora es troba als tribunals com a conseqüència d'haver presentat un concurs de creditors. Paral·lelament, el projecte també està als jutjats per una altra via, la penal, ja que hi ha diligències obertes contra Proinosa i diversos responsables de l'anterior govern de Llavaneres, entre ells, l'exalcalde Víctor Ros.

En resum, després de 4 anys de la signatura del conveni entre la constructora i l'antic equip de govern municipal per la nova zona esportiva només s'ha fet el camp de futbol, falta encara un pavelló, una piscina coberta i un gimnàs. Ara, amb la ruptura del contracte serà l'Ajuntament qui assumirà l'acabament de la zona esportiva: “S'hi han d'invertir prop de 6 milions d'euros més, que es cercaran demanat subvencions a la Generalitat i a la Diputació”, explicava l'alcalde, que va destacar la bona sintonia amb el nou govern autonòmic. Pel que fa als terminis, es preveu que les obres es puguin reprendre el 2012 i acabar-se pels volts del 2014.

No als 200 pisos

Paral·lelament, el trencament de l'acord també suposa per al municipi la recuperació d'un patrimoni valorat en uns 13 milions d'euros. Aquí s'hi inclouen els terrenys de l'antiga zona esportiva, que consten de l'antic camp de futbol –ara convertit en un aparcament– la piscina descoberta i una pista de frontó. L'antic conveni establia que tot això aniria a terra i s'hi farien 200 pisos, però ara l'Ajuntament fa marxa enrere i assegura que no es faran aquests habitatges. En aquest sentit, Graupera assenyala que, de moment, es mantindran els antics equipaments esportius i ressalta que amb la renúncia a fer els 200 habitatges “es guanyarà qualitat de vida”.

Finalment, l'alcalde de Llavaneres també destaca que, amb l'extinció de l'acord, el municipi s'estalvia la concessió de la gestió per a 50 anys que tenia Proinosa sobre les futures instal·lacions esportives.

El cas Pretòria

Per una altra banda, l'ombra del cas Pretòria també ha planat sobre aquest projecte. Proinosa també era l'empresa encarregada de construir diversos projectes a Santa Coloma de Gramenet, que va estar en l'ull de l'huracà quan es va descobrir la trama de corrupció urbanística. Entre altres qüestions, aquest afer va motivar la imputació de l'aleshores president de Proinosa, Josep Singla. De fet, des de l'esclat d'aquest cas, Proinosa va canviar el seu nom pel d'Altaire.

LA XIFRA

6
milions d'euros
falten per completar la zona esportiva amb un pavelló, una piscina coberta i un gimnàs.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.