Urbanisme

anàlisi

Penedès, encara hi som

És urgent que el Penedès disposi d'un pla que li permeti, si més no, pensar en un projecte territorial
L'Àmbit permetria disposar d'un delegat de la Generalitat i d'una estructura de Sanitat, Educació...

El joc de minories-tripartit, que aplegava grups que li eren clarament favorables (CiU, ERC), va impedir-nos entrar a la llista de vegueries. Però la realitat de fons es manté viva: els ajuntaments que van secundar en llur immensa majoria la campanya per l'Àmbit i una Vegueria Pròpia i que no se n'han desdit; la convicció activa de grups i entitats: la Plataforma VP, No Volem el Cim, Bosc Verd, la Fundació pro-Penedès...

El col·lectiu Som Penedès, per la seva banda, està animant els grups polítics que presentin una moció als plens municipals amb la proposta d'instar la Generalitat que en la llei de vegueries aprovada s'hi inclogui la del Penedès; sempre més enllà de les reformes que hi calgui fer en el futur o de les dificultats d'aplicació generades per la sentència del TC. Es tractaria de poder disposar de vegueria quan arribés el moment.

Actualment, amb un nou quadre polític de govern, sembla que es podrien superar les diferències. Els grups abans esmentats formalment hi estarien d'acord; ICV s'hi apropa i Solidaritat ja ha fet la seva proposta... Què farien el PP i C's, que hi havien estat a favor i van desmarcar-se'n a propòsit de la llei de vegueries? I el PSC? Faran prevaler, aquesta vegada, la demanda del territori?

L'altre punt de la moció és la urgència que es posi en marxa l'Àmbit Funcional de Planificació Territorial, aprovat per llei el juliol passat. Es demana que el govern redacti el reglament que faciliti als vuit ajuntaments de l'Alta Anoia la decisió legal de sortir del Penedès i integrar-se a l'Àmbit de les Comarques Centrals, tot deixant aclarit el mapa de l'Àmbit Penedès.

Cal dir que començant per Santa Fe del Penedès i Olesa de Bonesvalls, l'Ajuntament de Vilafranca s'hi ha adherit per unanimitat i que hi ha en curs altres mocions a les quatre comarques.

Tot plegat està lligat a una qüestió de fons: el Penedès, actualment, està pendent de l'aplicació de tres plans parcials: el de les comarques centrals, que afecta l'Anoia; el pla metropolità sobre l'Alt Penedès i el Garraf; i el del Tarragonès, al Baix Penedès. Més l'interrogant de com s'encaixaran amb el territori –que espera el seu pla parcial– els plans directors aprovats: el de l'Alt Penedès, el de la Conca d'Òdena i el Logis Penedès.

L'administració es mou: ho veiem traduït en les decisions que s'adopten, per poc que continuï funcionant l'esma burocràtica de govern i dels plans aprovats. Si l'Àmbit arriba tard, hi arribarà també el pla parcial del Penedès, i tot haurà quedat a imatge i semblança d'altres interessos. És urgent, doncs, que el Penedès disposi d'un pla parcial territorial que li permeti, si més no, pensar en un projecte territorial havent comptat amb la seva veu, com s'estableix per llei. L'Àmbit permetria, de primer, disposar d'un delegat de la Generalitat i la consegüent estructuració delegada dels serveis de Sanitat, Educació, etcètera, amb tot el que representa de realitzacions pràctiques.

En aquest sentit, Som Penedès ha adreçat una proposta als grups polítics i a les entitats ciutadanes, Per un Penedès en xarxa, que va més enllà de la mera instauració d'un òrgan administratiu o de demanar pressupostos extraordinaris. Es tracta de treballar per un Penedès que, amb el referent d'una futura vegueria, disposi d'un àmbit internament actiu sota l'eix d'una mancomunitat de serveis, que inicialment ja existeix; que n'agrupa d'altres, els ordena o els estimula; que va adquirint visió de territori i veu col·lectiva. La proposta, amb vocació de consens en les qüestions bàsiques, va rebent una acceptació positiva.

I, tanmateix, ha estat una sorpresa, i alhora encoratjador, constatar com des de sectors de les CUP, del PSC Penedès, d'ERC i d'ICV s'està produint una coincidència de criteris –que en alguns casos s'ha fet pública– que van en aquesta direcció. Tant de bo que s'estenguin a la majoria de formacions locals i que els col·lectius ciutadans els assumeixin com a propis per empènyer els ajuntaments.

Espero poder comentar el contingut de la proposta de Som Penedès en una propera col·laboració en aquest diari.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.