Urbanisme

Tortosa veu com s'ensorra la casa de Felip Pedrell

Degradació L'immoble del carrer Replà estava protegit però es trobava en estat ruïnós, i ja era de propietat municipal Enderrocament Dilluns començarà la demolició, en el marc de les obres de la plaça de Sant Joan

El mal estat de conservació i la pluja recent han vençut la casa

Ensurt i vergonya al nucli antic de Tortosa. La casa natal del musicòleg Felip Pedrell (1845-1922), que es trobava en un estat força avançat de degradació, es va ensorrar ahir al matí, quan passaven pocs minuts de dos quarts de dotze del migdia. La casa ja era propietat municipal. Només va quedar dreta la façana i part de l'estructura que dóna al carrer Replà, però també va quedar greument afectada la casa veïna. L'immoble estava deshabitat i tapiat des de feia anys, però tenia un indubtable interès històric, “no pel seu valor arquitectònic, sinó perquè era la casa on va nàixer Pedrell”, com va recordar ahir l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel. De fet, en el pla d'acció municipal (PAM) del govern de CiU i ERC, es preveia l'adquisició i recuperació de la casa de Pedrell durant l'exercici del 2009, amb la intenció de fer-hi una casa museu. Però el consistori no va adquirir l'edifici fins al novembre del 2010, per uns 9.000 euros. Amb tot, en aquell moment encara no es va revelar que ja tenien del tot descartada la seua rehabilitació.

La casa es va ensorrar sense provocar ferits, tot i que en el moment dels fets hi havia una persona just al costat del mur que va acabar sofrint els desperfectes més importants. L'home va haver de sortir corrents quan van començar a caure-li al damunt alguns fragments de la façana. Segons els testimonis, es tracta d'un indigent molt conegut al nucli antic de Tortosa, que molt sovint s'arrecerava al costat del mur de la casa, amb una manta, per passar-hi la nit. “Poc abans de caure la casa, estava afaitant-se en sec i netejant la maquineta a la paret”, va assenyalar el president de l'associació de veïns de Santa Clara, Manolo Cardona.

Tant Cardona com altres veïns de Santa Clara i del barri del Rastre van acudir ràpidament al carrer Traspuríssima, al carrer Replà i al carrer del Mig, per veure què passava. “Quan ha caigut la casa, les altres del costat han tremolat, com si hi hagués un terratrèmol”, va assegurar un dels veïns. Una altra de les veïnes, amb un nadó als braços, es mirava resignada el cotxe familiar, el qual havia rebut algun impacte de la façana ensorrada. “És el segon cop que una casa s'ensorra al barri i que afecta el cotxe”, es queixava la dona, amb referència a l'immoble que fa uns mesos també es va ensorrar per la banda de la plaça de Sant Joan.

En aquest sentit, tant els Bombers de la Generalitat com la policia local de Tortosa van tallar l'accés a la zona pel carrer Replà, ja que hi havia perill que també s'ensorrés la façana dels immobles afectats. Això va provocar que es tallés preventivament al trànsit de veïns i vehicles el principal accés a la plaça de Sant Joan, on hi ha el centre de formació ocupacional, a l'antic convent de Sant Joan, i també l'Escola d'Art i Disseny. Els serveis d'emergència van habilitar un pas per evacuar les desenes de persones que eren en aquests edificis oficials. A banda, un cable elèctric havia caigut al mig del carrer per l'ensorrament, i van haver de cobrir-lo amb terra. Va ser així com van poder retirar els cotxes que hi havia estacionats a la plaça. Alguns dels vehicles eren dels professors i alumnes del centre de formació ocupacional, però d'altres eren de veïns de la zona, que de seguida van acudir a la plaça de Sant Joan i als solars del carrer Replà, per mirar de recuperar-los. Cap a la una del migdia, quan l'alcalde i la regidora d'Urbanisme van arribar al lloc dels fets, també ho va fer la grua municipal, per acabar de traure els cotxes. La brigada també va portar una grua per retirar els cables elèctrics i telefònics que corrien més perill. De fet, la casa d'acollida de Càritas era una de les que havien quedat sense línia telefònica.

Hem de tombar més cases per reurbanitzar la plaça de Sant Joan i el carrer Replà
Meritxell Roigé
Regidora d'Urbanisme
La casa ja estava molt malmesa. Teníem previst enderrocar-la
Ferran Bel
alcalde de Tortosa

L'alcalde revela que ja havien decidit tombar-la

GUSTAU MORENO

A part de la policia local i dels tècnics de l'empresa municipal de gestió urbanística (GUMTSA), les primeres autoritats que van arribar al carrer Replà i a la plaça de Sant Joan van ser l'exalcalde Joan Sabaté i altres regidors del PSC, ja que es trobaven molt a prop. Poc després ho feia el regidor de Seguretat, Jordi Folqué. Més endavant també va acudir-hi la primera tinenta d'alcalde i regidora d'Acció Social, Anna Algueró, després de parlar telefònicament amb el president de l'associació de veïns de Santa Clara, Manolo Cardona. Abans de l'alcalde i de la regidora d'Urbanisme, encara va arribar primer el portaveu d'ICV, Jaume Forcadell, acompanyat pel president dels Amics dels Castells i del Nucli Antic, Jordi Jordan.

“La casa ja estava molt malmesa i, respectant tots els procediments amb la comissió de Patrimoni, teníem previst enderrocar-la”, va afirmar Ferran Bel. Segons l'alcalde, la demolició de la casa natal de Felip Pedrell ja estava inclosa, com a millora a les obres, en el projecte de reurbanització de la plaça de Sant Joan i del carrer Replà. Bel va anunciar que habilitaran un pas per als veïns, i que dilluns començaran les tasques de desenrunament de l'immoble afectat. L'alcalde va sentenciar que rehabilitar la casa era inviable, i va admetre que havien rebut denúncies veïnals que alertaven de la precària situació de l'edifici.

L'actuació a la plaça de Sant Joan

GUSTAU MORENO

L'Ajuntament de Tortosa havia incorporat la demolició de la casa natal de Felip Pedrell en el projecte de reurbanització i ampliació de la plaça de Sant Joan, que també preveu la millora del carrer Replà. De fet, no és el primer immoble d'aquest sector que s'enderroca per fer més gran la plaça. Així, l'estiu del 2009 el consistori ja va ordenar l'enderroc urgent de l'edifici del número 2 de la plaça, just al davant de la casa de Pedrell. I fa uns mesos també s'ensorrava una altra casa amb façana a la plaça. La regidora d'Urbanisme, Meritxell Roigé, va explicar ahir que en pocs dies podran començar les obres, i que el projecte preveu la renovació integral de la plaça, així com l'enderrocament de les característiques cases blanques que hi ha darrere del pou. “Es crearà un nou espai lligat als antics convents, i tocant a Santa Clara hi haurà unes graderies”. El pressupost de l'obra és d'uns 388.000 euros.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
L'alcalde de Tortosa explica que ja tenien previst enderrocar la casa natal de Felip Pedrell amb motiu de les obres a la plaça de Sant Joan
Ferran Bel afirma que ja havien descartat rehabilitar la casa de Felip Pedrell per fer-hi una casa museu
La regidora Meritxell Roigé avança quina serà l'actuació urbanística a la plaça de Sant Joan

Publicat a