Urbanisme

dosrius

Veïns d'una urbanització s'han d'arreglar ells els carrers

voluntaris Els afectats reparen els vials de manera voluntària durant els caps de setmana i fan aportacions econòmiques en un pot comú per sufragar les despeses solucions Reclamen a les administracions que hi actuïn

Tips de veure l'estat deplorable dels seus carrers i que cap administració no hi posi remei, un grup de veïns de la urbanització Can Canyamars de Dosrius han decidit arreglar-los ells mateixos. I és que els profunds esvorancs i la manca de paviment dels carrers, sumats al fort pendent de la zona, fa que molts veïns tinguin moltes dificultats per accedir amb els respectius vehicles a casa. Per resoldre-ho, els afectats es van reunir en assemblea i van decidir assumir l'arranjament dels vials.

Així, des d'abans de Nadal, els veïns afectats –es calcula que uns 100 habitatges– reparen els esvorancs de manera voluntària durant el cap de setmana a més de fer un pot comú per sufragar les despeses del material i la maquinària necessaris. “Cadascú fa el que pot, tant a nivell econòmic com a nivell de treballar-hi, i realment et pots sentir orgullós dels teus veïns, perquè s'hi han implicat al màxim”, explica Albert Llop, representant del col·lectiu.

“Els cotxes tenen molts desperfectes i fins i tot serveis tan bàsics com les ambulàncies tenen dificultats per poder circular per aquests carrers”, amplia el representant veïnal que subratlla que “psicològicament els veïns estan esgotats per aquesta situació”.

Segons Llop, la situació s'agreuja quan plou “perquè l'aigua es posa a dins dels forats i encara els eixampla més”. Per tot això, els afectats reclamen solucions a les administracions. “L'Ajuntament no dóna solucions concretes i això que fa més de 10 anys que va assumir la finalització del procés urbanístic”, exposa el representant veïnal que incideix en el fet que “s'ha de poder viure com les persones”. La urbanització Can Canyamars es va construir els anys setanta, però segons afirma Llop “el procés de degradació dels carrers s'ha agreujat en els darrers 10 anys”.

Pancartes

Per tal de recordar la necessitat d'arreglar els carrers, en algun punt de la urbanització s'han col·locat pancartes on es demanen voluntaris entre el veïnat per fer la feina. Finalment, Llop assegura que els veïns continuaran fent els treballs d'arranjament dels carrers pel seu compte “fins que algú ens ho prohibeixi”.

“Posar-hi diners públics és il·legal”

Per la seva banda, l'alcalde de Dosrius, Josep Jo (PSC), explica que l'Ajuntament no pot actuar en aquesta urbanització. “Posar-hi diners públics és il·legal, ja que hi ha una sentència que diu que els carrers no són de l'Ajuntament”, puntualitza l'alcalde que recorda que, en un principi, “l'obra d'urbanització l'han de fer o els promotors o els propietaris”. L'alcalde, a més, nega que l'Ajuntament assumís fa 10 anys la urbanització de la zona. “Aquells carrers estan tipificats com a sòl urbà no consolidat i aquí el consistori no hi pot invertir”. En aquest sentit, Jo recorda que “primer s'han de crear els serveis, com el clavegueram o l'enllumenat, perquè l'Ajuntament en pugui fer el manteniment”. Tot i això l'alcalde entén el malestar dels veïns i assegura que “si es pogués, s'hi actuaria”. De fet, Jo repassa que “en petits punts sí que s'han fet actuacions d'urgència”. Finalment, l'alcalde subratlla que s'ha aconseguit una subvenció de més 300.000 euros de part de la Generalitat i la Diputació que s'han destinat a fer el projecte de reparcel·lació i urbanització.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.