Sabadell obre la plaça del Vapor Gorina, un espai públic de 6.500 m² al centre

La nova plaça del Vapor Gorina ja s'ha obert al públic després que l'Ajuntament hagi desencallat la recepció de les obres –que anaven a càrrec de promotors privats– en els últims dies. L'espai –delimitat pels carrers de Sant Oleguer, de Borrell i la Gran Via– té 6.578 m² de superfície i ha permès guanyar una nova zona verda al districte primer.

La plaça es va estrenar oficiosament ahir a la tarda, amb la visita de l'alcalde, Manuel Bustos; els descendents de la nissaga Gorina, i un nombrós grup de veïns. Bustos va fer un «reconeixement a una família, que forma part de la història del tèxtil local». L'alcalde també va constatar que era un «espai molt necessari» i «esperat», a una zona densa on no hi ha gaires llocs d'esbarjo, i va prometre una «festa modesta» d'inauguració oficial en les pròximes setmanes.

Lluís Gorina, president de l'empresa propietària de l'antic vapor, va destacar que la plaça «ret homenatge a tots aquells homes i dones que van creure en la industrialització», i va convidar la ciutat a gaudir de l'espai. L'arquitecte de l'obra, Josep Lluís Gorina de Travy –que també pertany a la nissaga–, va explicar els elements arquitectònics de la fàbrica que s'han preservat. La vella xemeneia presideix l'espai, 114 anys després que fos aixecada. A tocar, una part de l'estructura de les naus s'acabarà de condicionar com una pèrgola per fer ombra. El terra reprodueix, amb rajoles, un teixit «fil a fil» característic de l'empresa.

Pel que fa a la resta de l'espai –on calculen que van treballar entre 2.600 i 3.000 sabadellencs al llarg d'un segle d'activitat–, també s'ha construït una petita pista amb cistelles de bàsquet, una àrea de jocs infantils i diversos parterres vegetals amb pins, palmeres i altres plantes. Per l'extrem oposat de la xemeneia discorre el nou passatge d'Avel·lí Artís, nom que inicialment el consistori volia posar a la plaça, tot i que al final es van decantar per la tradició local.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.