Urbanisme

Tortosa

La recuperació del nucli antic

La reconstrucció del barri de Sant Jaume, per al 2012

L'Ajuntament i l'Incasòl amplien els enderrocs i l'alcalde assegura que Tortosa podrà concórrer a una altra convocatòria de la llei de barris

Confien en la iniciativa privada per recuperar el sector

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, i el director de l'Institut Català del Sòl (Incasòl), Josep Grau, van visitar ahir al matí els treballs per enderrocar dues illes més de cases al barri de Sant Jaume, al sector de Remolins. Les obres tenen un pressupost d'uns 300.000 euros, a càrrec de l'Incasòl. De la mà del consistori, l'Incasòl ha destinat 1,2 milions d'euros a les demolicions per esponjar i sanejar el barri. De fet, dilluns al vespre, el ple de l'Ajuntament va aprovar una modificació puntual del pla d'urbanisme, per reordenar tot el sector de Sant Jaume amb dos polígons d'actuació. Segons Bel, el tràmit –que s'allargarà uns vuit mesos– servirà per agilitzar les actuacions urbanístiques al barri, un dels més degradats del nucli antic de Tortosa.

Aquest 2011 s'acaba la pròrroga del pla integral del nucli antic (Pincat), un pla que va deixar fora el barri de Sant Jaume. Així, Bel va donar per fet que l'Ajuntament aspirarà el 2012 a una altra convocatòria de la llei de barris amb l'objectiu d'impulsar una reforma integral del sector. Són 10.241 metres quadrats entre el passeig de Ronda i els carrers Costa de Capellans, Santa Anna i Rasquera. La base del projecte serà la proposta seleccionada a l'octubre del 2009 per l'Ajuntament i l'Incasòl, obra dels arquitectes Sebastià Jornet, Carles Llop i Joan Enric Pastor. L'alcalde, però, va aclarir que es conservaran una trentena dels habitatges actuals, bàsicament els que tenen façana a la plaça de Sant Jaume. Bel també va dir que confien en la iniciativa privada per reconstruir uns 70 habitatges del barri. Segons l'alcalde, amb 10 milions d'euros de la llei de barris es podrien pagar la reurbanització dels carrers, les places i un gran equipament públic. És a dir, el consistori i l'Incasòl deixarien els solars nets i amb els carrers fets, preparats per a la reconstrucció.

LA XIFRA

10
milions d'euros és la inversió que l'Ajuntament i la Generalitat haurien de destinar al barri de Sant Jaume.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Ferran Bel assegura que el nou barri de Sant Jaume s'inspirarà en l'anterior, adaptant-se a les necessitats del segle XXI
El director de l'Incasol afirma que l'actuació al barri de Sant Jaume de Tortosa serà emblemàtica

Publicat a