Urbanisme

Urbanisme

Canvi de plans

El govern vol escoltar els ajuntaments per estudiar si cal resoldre disfuncions dels plans directors urbanístics

Vol reduir la redacció de plans nous i fer-los amb més consens

Per aranomés s'han fet retocs en el pla director de la serra de Rodes per resoldre desajustaments

La planificació urbanística va tenir un instrument estel·lar durant els anys de Joaquim Nadal al capdavant de la conselleria de Política Territorial: els plans directors urbanístics. Aquesta figura és la que marca les directrius supramunicipals d'ordenació del sòl i en defineix els usos o bé en reserva els espais per a la seva protecció o usos concrets, com per exemple les futures infraestructures. El nou govern, amb l'urbanisme tutelat pel conseller Lluís Recoder, ha pensat a canviar aquest plantejament. Tot i que manté que és un instrument útil, pensa restringir-lo només en aquells casos en què consideri que és absolutament necessari, i “generant amplis consensos en el territori”, segons han explicat fonts del Departament de Territori i Sostenibilitat. De fet, ara per ara no hi ha cap pla director en tramitació que afecti les comarques gironines.

Actualment, a les comarques gironines hi ha deu plans directors urbanístics aprovats i vigents: el del Pla de l'Estany; el del sistema urbà de Girona; del sistema urbà de Figueres; de la Cerdanya, el de la serra de Rodes; el de les colònies del Ter i el Freser; de les àrees residencials estratègiques; el pla director urbanístic del sistema costaner; el dels àmbits del sistema costaner integrats per sectors de sòl urbanitzable delimitat sense pla parcial; i finalment el pla per a la concreció i delimitació de la reserva de sòl per a l'establiment de l'eix transversal ferroviari. No n'hi ha cap en tramitació, i els plans territorials que s'havien aprovat –com el de la Garrotxa o l'Empordà–, ja han quedat derogats i substituïts pel pla territorial parcial de les comarques gironines.

Precisament aquest últim va ser un pla molt criticat per CiU, que va denunciar que s'havia aprovat amb presses i que no havia tingut en compte l'opinió del territori. Fins i tot van arribar a plantejar durant l'última campanya electoral que el volien revisar per obrir-lo a la participació dels ajuntaments i les institucions. També va criticar durament el pla del sistema urbà de Girona.

Poques modificacions

Però ara per ara no hi ha la possibilitat de retirar els plans ja aprovats o bé modificar-los substancialment. Segons el departament, la previsió és continuar treballant amb els documents aprovats i descarta prendre cap decisió genèrica. Tot i això, no es tanca davant cap possibilitat i, de fet, ja hi ha hagut converses amb alcaldes per prendre'ls el pols per com veuen la situació urbanística generada a partir dels plans directors. També es vol conèixer si des de la seva aplicació han aparegut disfuncions relacionades amb els plans. Segons com evolucionin aquestes reunions, la conselleria ha explicat que no descarta canviar –en més o menys mesura– alguns plans directors per fer-los encaixar més bé amb les reivindicacions o objectius locals.

Precisament en la darrera comissió d'Urbanisme de Catalunya es va acordar modificar tres plans directors: el de la Vall d'Aran, el del Pla de Bages i el del sòl no urbanitzat de la Serra de Rodes. L'objectiu ha estat corregir desajustaments, del temps, que el text ha posat al descobert.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.