Front comú a l'Hospitalet per salvar els últims horts de Cal Trabal

Unes 500 persones s'hi concentren

«De les 20.000 hectàrees que tenia aquesta plana agrícola fa 50 anys, ara només en queden 40; no sé de cap país que s'hagi deixat perdre aquest potencial.» Amb aquestes paraules, el representant d'Unió de Pagesos al Baix Llobregat, Martí Sucarrats, denunciava el pla d'urbanització a Cal Trabal que vol tirar endavant el govern de l'Ajuntament de l'Hospitalet (PSC) i que ahir es va trobar amb l'oposició a la zona de 22 entitats cíviques que, a més, tenen el suport, segons van dir ahir, de la resta de grups polítics. Sucarrats va recordar que aquesta zona agrícola era una de les importants i més riques d'Europa, i que s'hi podien arribar a fer fins a quatre collites a l'any. «Aquestes terres formen part de la història del nostre país, i no pas les que es volen vendre ara amb pisos i concessionàries de cotxes», es lamentava.

Aquests terrenys estan catalogats com a sòl no urbanitzable programat pel pla general metropolità del 1976 i l'Ajuntament ha de tirar endavant una modificació del pla d'acord amb els interessos dels propietaris, que, segons es va denunciar ahir, tenen previst construir-hi fins a vuit blocs de catorze pisos cadascun, un hotel, concessionaris de cotxes i un parc urbà. Ricard Gutiérrez, un dels membres de la plataforma per a la conservació de la zona agrícola de l'Hospitalet, considera que hi ha altres terrenys a l'Hospitalet, amb la mateixa qualificació urbanística, que poden servir de permuta per salvar la zona de Can Trabal. De moment, segons expliquen els membres de l'entitat, s'ha pogut frenar la modificació del pla metropolità en espera que el Departament de Medi Ambient elabori un informe de sostenibilitat ambiental del projecte urbanístic d'acord amb la petició sorgida del consell de sostenibilitat de l'Ajuntament de l'Hospitalet. Els membres de la plataforma també van denunciar la contradicció de l'actual equip de govern, que tant per acord de govern com per mitjà del pla d'acció municipal 2007-2011 es va comprometre a preservar els últims espais agrícoles de l'Hospitalet. «Reclamem justícia i que ens deixin l'últim oasi agrícola», assenyalava Fernando Martínez.

Més via verda al Vallès

La via verda entre Sant Quirze i Rubí, passant per Sabadell, Cerdanyola i Sant Cugat del Vallès, té des d'ahir un nou tram que han restaurat els mateixos veïns de la zona, al costat de l'estació de Ferrocarrils de Bellaterra. Aquest tram petit es va inaugurar ahir amb una festa lúdica a Bellaterra, al municipi de Cerdanyola del Vallès. El projecte de la via verda del Vallès, el camí Verd, va néixer l'any 2005 arran d'una iniciativa ciutadana amb un ampli suport social. Proposava la creació d'una via verda, un camí planer, asfaltat, sense contacte amb la circulació motoritzada i per a l'ús exclusiu de vianants, patinadors i ciclistes, que pot ser de gran utilitat per als ciutadans ja que el seu recorregut enllaça zones universitàries, esportives i escolars molt importants del Vallès Occidental. Les vies verdes, molt implantades a diversos països d'Europa, poden constituir una forma eficaç de promoure la mobilitat sostenible i alternativa al vehicle privat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.