Urbanisme

CERDANYOLA DEL VALLÈS

L'abocador de Can Planas arriba al fiscal anticorrupció

La plataforma antiabocadors denuncia que l'Ajuntament va planificar el Centre Direccional obviant els estudis dels riscos de l'abocador

Diu que “s'ha amagat” que és un sòl contaminat

La Plataforma Cerdanyola Sense Abocadors ha denunciat a la fiscalia anticorrupció que la modificació del planejament urbanístic que va començar a l'any 2002 en l'àmbit del Centre Direccional de Cerdanyola que va tramitar el consistori de la ciutat vallesana es va fer sense tenir en compte els estudis tècnics i jurídics que alertaven dels riscos de construir a l'entorn de l'abocador de Can Planas. Els antiabocadors recorden que a final del 2002, el Consorci del Centre Direccional –participat per l'Ajuntament de Cerdanyola i la Generalitat– va encarregar un informe sobre l'impacte ambiental de l'abocador al Centre Tecnològic Manresa de la Universitat Politècnica de Catalunya i un informe jurídic també en relació amb l'abocador.

Un cop entregats tots aquests informes al consistori, la plataforma denuncia que en l'Ajuntament “s'ha amagat” que els terrenys de Can Planas era sòl contaminat –i que, per tant, no s'hi podria construir– i no pas un abocador, i que es va permetre que s'hi urbanitzés a l'entorn.

En l'escrit del col·lectiu que s'ha enviat a la fiscalia anticorrupció, es fa saber que l'anomenat Informe Manresa “desaconsella construir a sobre de l'abocador pels riscos tant per a la salut de les persones com per les estructures metàl·liques i de ciment dels edificis”. Pel que fa a l'informe jurídic encarregat a l'advocada Concepció Puebla, s'exposa al fiscal que s'assenyala a l'Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics i Tractament de Residus (Emshtr) com l'únic ens que ha d'assumir el cost de la restauració de l'abocador i, per tant, s'oposen al compromís adquirit pel consistori al desembre del 2006 amb el Consorci de Centre Direccional, l'Agència de Residus de Catalunya i l'Emshtr d'assumir el 20% del cost d'aquests treballs –que pugen de 35 a 200 milions.

Amb aquests arguments, la plataforma considera que els fets “podrien tenir una rellevància penal” i afegeix que els informes tècnics “es van ocultar a la ciutadania i a la discussió política i social que va generar el canvi de planejament”.

Cal recordar que el planejament urbanístic del Centre Direccional –aprovat el 2005– està anul·lat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya perquè no s'havia sotmès a l'avaluació ambiental estratègica. La redacció del nou planejament està aturada des del desembre passat, quan PSC i CiU van demanar un informe nou amb propostes noves per restaurar l'abocador.

LA XIFRA

340
hectàrees
són les que té el Centre Direccional. L'abocador de Can Planas ocupa una superfície de 18 hectàrees.

“Tota” la informació a la CE

C.A.F.

Paral·lelament a la denúncia, la Plataforma Cerdanyola Sense Abocadors ha fet arribar al comissari de Medi Ambient de la Comissió Europea, Janez Potocnick, “tota la informació” relativa a l'abocador de Can Planas. Per un acord del ple de l'Ajuntament de Cerdanyola, Potocnick haurà de decidir quina opció plantejada per restaurar l'abocador –des del confinament dels residus fins al buidatge total– és la més idònia. La plataforma considera que la informació que ha enviat l'Ajuntament de Cerdanyola “podria ser parcial o manipulada”, per bé que el col·lectiu assegura que si s'entreguen els documents originals –i no resums– es dóna “documentació fefaent”. Recentment, a petició d'ERC, Potocnick va reclamar a l'Estat espanyol més informació sobre Can Planas.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.