Urbanisme

PARTICIPACIÓ

ESTUDIANT EN PRÀCTIQUES

El futur de les places de braus

L'any 2012 entrarà en vigor la llei que prohibeix la realització de curses de braus a Catalunya. Tot i que l'única plaça que continua en funcionament és la Monumental, al llarg del territori català en trobem unes quantes de les quals no se sap què fer-ne. A Catalunya les places de braus han tingut molta importància al llarg dels anys. Als anys cinquanta i seixanta del segle passat, moltes d'aquestes places tenien una gran activitat i eren una de les principals fonts d'atracció del turisme d'altres països i, per tant, van tenir gran importància en el creixement econòmic de diversos indrets del territori.

Com tot edifici, quan deixa de realitzar la funció per a la qual ha estat projectat, s'ha d'estudiar què fer-ne. I aquest és un dubte que es presenta a molts punts del territori: aquests edificis s'han de derruir, conservar o transformar.

Un exemple el trobem en la plaça de Lloret de Mar, una plaça construïda als anys 60 per atreure el turisme sobretot provinent del sud de França i que, a causa del seu baix valor arquitectònic, ha estat derruïda i en el seu lloc s'ha construït un edifici públic amb comerços i aparcaments.

A Barcelona, en canvi, s'ha optat per una altra solució però que no dista tant de l'opció de Lloret. A Las Arenas, una plaça d'inicis del segle XX, es va optar per derruir-la gairebé completament, a excepció de la façana. Segons un dels arquitectes que van dur a terme l'obra, tot i no ser un edifici d'alt valor arquitectònic, es va decidir mantenir-la perquè es un element que els ciutadans ja tenen gravat a la retina.

A Las Arenas l'ús que se li ha volgut donar també és semblant al cas de Lloret: comercial i aparcament. Consta de 104.576 metres quadrats i de 116 establiments repartits en 6 plantes (3 de comerç i 3 d'oci). A més, disposa de quatre plantes d'aparcament subterrani per a un total de 1.250 cotxes i 500 motos.

El símbol més distintiu és la cúpula de 27 metres d'alçada on s'ubica la zona de restauració. A l'edifici, a part, hi ha el Museu del Rock de Barcelona, un centre esportiu i termal de l'empresa Metropolitan i una sala d'actes de 2.600 metres quadrats.

Valor simbòlic

Les dues opcions representen exemples de places amb un valor arquitectònic baix. L'únic valor podria arribar a ser simbòlic pel que han representat i, per tant, arribar a l'extrem de derruir-les no era tan escabellat.

A Barcelona, però, el problema no s'ha acabat aquí. Cada cop està més pròxim l'any 2012, i la Monumental deixarà de realitzar la seva funció i s'haurà de decidir què fer-ne. Aquesta no és una plaça qualsevol, sinó que té un gran valor, tant sentimental com arquitectònic.

La Monumental va ser inaugurada l'any 1914 i ha estat un edifici que s'ha utilitzat per a altres funcions de forma excepcional com ara concerts, circs i esdeveniments puntuals. Està plantejat que segueixi acollint aquests esdeveniments de forma puntual però es presenta el dubte de si es podrà mantenir únicament amb això ja que s'ha de tenir en compte que és un edifici descobert i que, per tant, només es pot fer servir amb el temps favorable.

Aquesta plaça no es derruirà com les anteriors, però si no es troba una solució que permeti mantenir-la, pot acabar abandonada com altres places que ens trobem arreu del territori català.

Aquesta informació ha estat elaborada externament a la redacció del web per Josep Molina, estudiant en pràctiques d'Estètica i Crítica de l'Arquitectura de la Universitat de Girona.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.