Urbanisme

Barcelona

Les obres a Sants afectaran els usuaris del tren a l'estiu

El cobriment de les vies previst per l'agost obligarà a reordenar el trànsit ferroviari provinent del sud

Baixa el volum de treballs que s'executaran a la via pública coincidint amb les vacances

Des del punt de vista numèric, Barcelona viurà un estiu aparentment plàcid pel que fa a les obres que afectaran l'espai públic. Les 38 noves actuacions que s'executaran a la ciutat durant el juliol i l'agost no només seran menys que les 52 que es van fer el 2010, sinó que tindran un impacte més sostingut, ja que no es concentraran territorialment sobre una mateixa àrea o àrees. Aquesta reducció s'explica, principalment, pel fet que estem a final de mandat, un període en què l'activitat tendeix a alentir-se perquè pràcticament no es programa nova inversió. A més, aquest 2011, els ajuntaments, entre els quals el de Barcelona, no han tingut el coixí del pla Zapatero, que en exercicis anteriors va permetre tirar endavant un volum ingent d'obra pública.

Per als usuaris habituals de la xarxa ferroviària les perspectives, però, són més ombrívoles, ja que a l'agost està previst que comenci el cobriment de les vies del túnel d'accés a l'estació de Sants. Aquesta actuació obligarà a interrompre, entre els dies 4 i 27, el servei de les línies de rodalies o llarga i mitjana distància provinents del sud del país. A falta que les administracions i els operadors implicats detallin les afectacions concretes que suposarà aquesta mesura, així com les possibles alternatives, ja es pot donar per fet que els viatgers que utilitzin normalment l'R2 hauran d'aturar-se a Bellvitge i agafar els Ferrocarrils de la Generalitat (FGC). Així mateix, els que fan servir l'R4 s'hauran de decantar pel metro per arribar a Barcelona des de l'estació de l'Hospitalet. L'enllaç des de Sants fins a l'aeroport se substituirà, en canvi, per busos llançadora. L'únic servei en què en principi no hi haurà cap canvi és el TAV, ja que utilitza dos túnels subterranis.

Una de les altres obres destacades que es faran a la ciutat durant l'estiu és la finalització del pou del túnel del TAV que s'està excavant entre els carrers Entença i Provença. En aquest punt és on arribarà, i després es desmuntarà per peces, la tuneladora Barcino, que a hores d'ara ja ha deixat enrere el carrer Viladomat i està a punt d'entrar a Entença. L'estació de Passeig de Gràcia també estarà en obres en aquests pròxims mesos, concretament per ampliar-ne els vestíbuls o per instal·lar-hi ascensors o escales mecàniques. Una actuació similar s'executarà a l'estació dels FCG de Gràcia. Aquesta farà necessari ocupar dos carrils de la Via Augusta a l'altura de Travessera i Marià Cubí. Entre les obres programades per aquest estiu també hi ha la continuació de la construcció del carril per a vehicles d'alta ocupació (VAO) de la Meridiana, així com l'inici del mur pantalla del subsòl del mercat de Sant Antoni.

Aquest ja imminent parèntesi canicular no només s'aprofitarà, però, per afrontar aquestes grans obres. També es pavimentarà un total de 96.972 m² de calçada –entre els quals, les places de Catalunya i Tetuan–, es repararan diversos punts del clavegueram i es faran tasques de manteniments en punts com ara les rondes. Segons el regidor de Mobilitat en funcions, Francesc Narváez, l'estiu és el moment ideal per fer aquestes actuacions, “ja que és quan menys es perjudica el ciutadà”.

LA XIFRA

175
obres
s'executaran a Barcelona aquest estiu, comptant les que ja estan en marxa i les 38 que s'iniciaran en breu.

LA FRASE

Aquest estiu, els barcelonins notaran menys les obres, excepte aquells que facin servir el tren
Francesc Narváez
Regidor de Mobilitat en funcions de l'Ajuntament de Barcelona
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.