L'antiga Casa Wenetz de Tortosa serà la nova seu del col·legi d'arquitectes

La rehabilitació de l'edifici està vinculada a una requalificació urbanística pactada amb l'Ajuntament

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va remarcar ahir que el conveni signat entre l'Ajuntament, el col·legi d'arquitectes i els actuals propietaris de la Casa Wenetz haurà de ser ratificat en el proper ple municipal. Bel, que va agrair «l'esforç» del COAC per emplaçar la nova seu al nucli històric, va destacar que la rehabilitació de la Casa Wenetz serà un element de dinamització «molt important» per al barri del Rastre. La tinent d'alcalde d'Urbanisme, Meritxell Roigé, va detallar que l'acord implicarà una requalificació com a zona d'equipaments de l'immoble, un edifici del segle XIX que pertanyia als Wenetz, una família de terratinents amb propietats al Delta i a l'interior del Baix Ebre. La casa és del 1864 i es troba en un solar de 233 metres quadrats de la plaça Mossèn Sol, al costat de l'antic col·legi de Sant Josep, amb una superfície construïda de 1.113 metres quadrats. Un cop feta la rehabilitació, que preveu la conservació de la façana, la Casa Wenetz tindrà uns 800 metres quadrats de sostre edificable.

Com a contrapartida, l'Ajuntament plantejarà una modificació puntual del pla d'ordenació urbana municipal (POUM) al barri del Temple, perquè el solar propietat del col·legi d'arquitectes –que l'Ajuntament utilitzava des de fa uns anys com a pàrquing en superfície– puga esdevenir un nou polígon d'actuació de 2.108 metres quadrats. Roigé va precisar que 450 metres quadrats seran per a habitatges (planta baixa més tres plantes), i que el COAC cedirà al consistori 472 metres quadrats per al sistema viari; 243 metres quadrats, per a equipaments, i 943 metres quadrats més, per a zones verdes. «Hem pensat que era bo mantenir la plaça que fins ara hi havia en aquesta zona del Temple, i per això assignarem un sostre edificable de 2.500 metres quadrats», va aclarir Bel.

D'altra banda, l'alcalde va recordar que el nou POUM definia erròniament el solar del Temple, que no havia de figurar com a terreny d'equipaments públics, sinó com a sòl d'equipaments privats.Quan la requalificació siga aprovada per l'Ajuntament tortosí i per la comissió territorial d'Urbanisme, l'operació també necessitarà l'aval de la junta de Catalunya del COAC, segons va precisar el president de la demarcació de l'Ebre, Joan Josep Curto. «Després, caldrà convocar un concurs per elegir el millor projecte, però esperem tenir-ho tot a punt abans de l'abril del 2010, que és quan es farà el canvi de junta», va afegir-hi. Actualment, el col·legi d'arquitectes està en lloguer en una planta de l'antiga Casa Bau, al centre de Tortosa. Amb el trasllat a la Casa Wenetz, els arquitectes assoliran la seua vella aspiració de mudar-se al nucli històric, i s'imposaran als diferents pretendents que ha tingut l'edifici. Així, en els últims anys hi ha hagut projectes per fer-hi un hotel, un edifici d'habitatges amb baixos comercials, o la seu del Col·legi d'Advocats de Tortosa, que just divendres inauguraran la nova seu al carrer Bisbe Aznar.

«La crisi ja ha tocat fons»

GUSTAU MORENO

El president del COAC a les Terres de l'Ebre, Joan Josep Curto, va assenyalar que l'actual moment de crisi econòmica ha permès que el col·legi d'arquitectes, tot i la baixada d'activitat, haja pogut comprar l'antiga Casa Wenetz. Curto, que també va destacar que l'Ajuntament construirà un pàrquing subterrani a la plaça Mossèn Sol, confia que la recuperació de la Casa Wenetz puga servir per fomentar la rehabilitació al nucli històric. Segons el president del COAC a l'Ebre, bona part de la recuperació en el sector de la construcció, més que per l'obra nova, implica fomentar la rehabilitació d'habitatges. «La remuntada després de la crisi es notarà més en la rehabilitació, i en llocs com Tortosa s'hauria de duplicar», va dir. Curto també va valorar que la crisi «ja ha tocat fons», ja que el col·legi d'arquitectes ha reduït en un 80% el nombre de visats de projectes que es feien fins ara a l'Ebre. Segons Curto, la xifra ara s'ha estabilitzat, gràcies a les obres menors i a les rehabilitacions. Per la seua banda, l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, també va animar els propietaris del nucli antic a apostar per la reforma dels habitatges. En concret, Bel va recordar que l'Ajuntament ha obert una nova línia d'ajudes per als habitatges inclosos a l'àrea d'actuació del pla integral del nucli antic (Pincat), amb subvencions de fins a 15.000 euros. L'alcalde va detallar que, de la convocatòria del 2008, ja hi ha confirmats quatre ajuts, i que la resta s'han hagut de denegar perquè les sol·licituds eren per obres de fora de l'àrea d'actuació del projecte de la llei de barris, o bé perquè són de llicències d'obra del 2009, que ara s'hauran de tramitar amb la nova convocatòria.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.