Els ajuts per a la millora de barris es concentren en l'arranjament de nuclis antics

Cinc municipis es reparteixen 16,35 milions d'euros en actuacions urbanístiques i accions de tipus social

Els 16,35 milions que han rebut cinc municipis gironins en la darrera convocatòria d'ajuts per a la millora de barris es destinaran bàsicament a la rehabilitació dels nuclis antics. Sant Feliu de Guíxols, la Bisbal d'Empordà, Anglès, Arbúcies i Llagostera han estat els pobles que la Generalitat ha escollit en la nova convocatòria de subvencions, tot i que gran part dels diners se l'emporten els dos municipis del Baix Empordà. Nou pobles més –Calonge, Blanes, Ribes de Freser, la Jonquera, Llançà, Santa Coloma de Farners, Alp, Campdevànol i Ullà– també havien sol·licitat rebre ajuts, però n'han quedat exclosos. El programa ha servit per finançar prèviament actuacions a d'altres poblacions, com ara a Girona, Salt, Banyoles, Ripoll o Sant Hilari Sacalm.

LES DADES

Pressupost total
Sis milions
Millora d'espais
2,5 milions
Rehabilitació
350.000 euros
Equipaments
720.000 euros
Desenvolupament de programes
812.000 euros
Sostenibilitat
990.000 euros

LES DADES

Pressupost total
Vuit milions d'euros
Millora de l'espai públic
4,4 milions d'euros
Rehabilitació
570.000 euros
Equipaments
1,3 milions d'euros
Desenvolupament de programes
770.000 euros
Supressió de barreres arquitectòniques
550.000 euros
Foment de la sostenibilitat
350.000 euros

LES DADES

Import del projecte presentat per l'Ajuntament
4,8 milions d'euros
Subvenció atorgada
3,75 milions d'euros
Àmbit d'actuació
El carrer Camprodon, que uneix l'illa de Can Delfí –l'antic molí fariner– amb les naus Ayats, icona industrial del poble

La rehabilitació del nucli antic de la Bisbal costarà 8 milions d'euros

òscar pinilla

Els treballs de rehabilitació del nucli antic de la Bisbal rebran 4,07 milions de l'adjudicació dels ajuts a la sisena convocatòria de la llei de barris. Així, el Departament de Política Territorial i Obres Públiques (PTOP) aportarà el 50% d'un projecte que està valorat en 8,15 milions d'euros fins l'any 2013.

Les principals actuacions consistiran en la urbanització de carrers per vianants; la recuperació paisatgística i la millora de l'accessibilitat del riu Daró per esdevenir l'espai verd de referència del barri; ajuts per a la rehabilitació de façanes i la instal·lació d'ascensors; la rehabilitació de l'antic ajuntament i l'antiga presó com a equipaments cívics, i l'impuls de programes socials, de dinamització comercial i turística. Amb l'arribada d'aquesta subvenció, es rebaixaran les contribucions especials que havien de pagar els veïns de la zona.

Rejovenir el barri del Puig-Eixample de Llevant, a Sant Feliu de Guíxols

òscar pinilla

L'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols va presentar el sector anomenat del Puig-Eixample de Llevant a la convocatòria del programa de barris de la Generalitat. Aquest sector inclou els voltants del turó del Puig i una bona part de l'eixample històric de la ciutat, amb una població d'uns 4.000 habitants. Es tracta d'un barri que de fa dècades arrossega un progressiu procés d'envelliment, tant pel que fa a l'edat de les persones que hi viuen com pel que fa al propi espai físic. El projecte preveu una inversió total de 6'1 milions d'euros, que es concentraran sobretot en la reurbanització de carrers i la millora d'espais públics, així com en programes socials pensats tant per a la gent gran com per propiciar la cohesió del barri i l'atracció de nous veïns.

Més equipaments i carrers arreglats a Anglès

j.c

Anglès ha rebut, en la sisena convocatòria de la llei de barris, un ajut de gairebé dos milions d'euros per al projecte de rehabilitació del nucli antic, que té un pressupost total de 2,6 milions d'euros. Això significa que el Departament de Política Territorial i Obres Públiques (PTOP) aportarà tres quartes parts del pressupost de l'obra.

L'àmbit d'actuació d'aquest pla és l'entorn de l'eix entre l'església parroquial i el castell, actualment desaparegut, juntament amb la muralla medieval, que encara es veu en alguns trams. El projecte presentat per l'Ajuntament inclou la rehabilitació dels antics safareigs i l'accés al dipòsit d'aigua, la creació d'un hotel d'entitats i d'un centre cívic, i la instal·lació d'un parc infantil a la plaça Vella. El consistori vol crear aquest hotel d'entitats al lloc on actualment hi ha l'ajuntament, a la plaça Major, un cop hagi traslladat aquestes dependències a Can Cendra, una opció que no satisfà tots els grups polítics. El trasllat de les dependències municipals ha estat criticat durament pels grups a l'oposició de l'Ajuntament d'Anglès (ERC-PAU), ja que consideren que l'Ajuntament s'hauria de gastar els diners en aspectes més socials, com ara un geriàtric, com proposa el grup PAU.

El projecte també inclou la rehabilitació de diversos carrers, com ara el del Molí i el del Raval, que s'arranjaran i en alguns s'eixamplaran de manera important les voreres.

A Llagostera la inversió més gran, al nucli antic

M. BARRERA

Al municipi de Llagostera, les principals inversions del pla de barris es dedicaran al nucli antic, tot i que l'àmbit d'actuació s'estén també a altres carrers més apartats del centre històric. S'inclouen en el pla la rehabilitació d'una part del carrer de la Processó, la muralla, l'arranjament del parc dels carrers del Fred i Lacustària, així com dels carrers Marina, Lacustària i la Baixada de la Costa. També afecta carrers situats fora del nucli antic com ara Joan Maragall, Onze de Setembre, Sant Feliu, Panedes i l'últim tram del de Saragossa, a més de millores en les voreres del carrer del Ramal i la recuperació d'elements històrics. El pla preveu la provisió d'equipaments per a ús col·lectiu a la Casa de les Vídues per ubicar-hi l'escola de Belles Arts, l'adequació de Can Caciques i l'adquisició d'habitatges al peu de l'ajuntament. La rehabilitació de façanes, la supressió de barreres arquitectòniques en equipaments i espais públics i millores per a la mobilitat al nucli antic són unes altres de les actuacions, que també preveuen el foment de l'ús de la bicicleta, l'estalvi d'aigua i la introducció de millores en la recollida selectiva, així com la incorporació de les tecnologies de la informació als edificis.

L'Ajuntament havia presentat un projecte de 6.055.074 euros, si bé la Generalitat l'ha reduït a 5 milions, retirant alguna de les propostes que encara no ha concretat al consistori quines són. La subvenció del pla suposa un 75% dels 5 milions, amb la qual cosa puja a un total de 3,75 milions d'euros. El 25% restant l'ha de posar l'Ajuntament.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.