Unes obres en un carrer de Sants posen al descobert un refugi de la Guerra Civil, que es conservarà íntegrament

La seva existència estava documentada, però unes obres de millora de la xarxa de clavegueres han permès conèixer els racons d'un refugi de la Guerra Civil que va ser construït entre el carrer i el passatge de Toledo, al districte de Sants-Montjuïc. Els primers estudis sobre el terreny han permès constatar que té forma de «T», està fet de formigó i el seu estat de conservació és relativament bo. L'Ajuntament ja s'ha compromès a mantenir-lo intacte, tot i que difícilment serà visitable en un futur.

El director del servei d'arqueologia del Museu d'Història de la Ciutat, Ferran Puig, explica que quan es van planificar les obres en aquest sector ja es va tenir en compte la presència del refugi i, per tant, «s'ha intentat que hi tinguin la mínima afectació». A diferència del que denuncien alguns veïns de la zona, no ha patit cap desperfecte de consideració arran d'aquests treballs en el clavegueram. A molt estirar, alguns graons d'un dels tres accessos que té la construcció han sofert petits danys. A hores d'ara aquestes entrades ja estan tapiades, a l'espera que es facin estudis més en profunditat sobre alguns elements que puguin tenir valor patrimonial, com ara cartells o grafits que s'hi van fer. Una de les peculiaritats del refugi, que data dels volts de 1937, és que és relativament petit i està pràcticament acabat. Una de les teories que s'ha de concretar és si aquesta instal·lació es va construir en aquest punt donada la seva proximitat amb Can Batlló, un complex que durant la guerra va ser utilitzat com a fàbrica d'armament i, com a tal, va ser objecte de bombardejos per part de les tropes franquistes.

Fonts municipals han explicat que la troballa no afectarà les obres del clavegueram, que preveuen la substitució de la canonada actual per una de més ampla. Les feines, finançades amb fons europeus, s'acabaran a finals de mes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.