Urbanisme

Tortosa afronta un agost frenètic amb 25 obres que costen uns 21 milions d'euros

L'Ajuntament inicia la reforma integral dels carrers Portal i Major de Remolins, amb l'objectiu de recuperar el barri jueu

L'alcalde de Tortosa va recordar que la millora dels carrers Portal i Major de Remolins, amb un pressupost de 485.100 euros, és una de les obres que l'Ajuntament finançarà a càrrec dels 6,1 milions del fons estatal d'inversió local (FEIL). De fet, Ferran Bel va precisar que es tracta d'una actuació prevista al pla d'acció municipal (PAM), i va recriminar que el grup del PSC no l'hagués inclòs en la seua proposta d'obres prioritàries, quan va forçar un ple extraordinari per debatre-les. Amb aquest argument, Bel també intentava defensar-se de les crítiques vessades des del PSC, que ha acusat el govern tortosí de no tenir iniciativa pròpia i de limitar-se a executar obres a càrrec del FEIL o del pla integral del nucli antic (Pincat), amb diners del govern de l'Estat i de la Generalitat. «Ara mateix estem executant obres per valor de 21 milions d'euros, però el FEIL només suposa un terç d'aquesta quantitat», va advertir Bel. «Les obres no són socialistes ni convergents, sinó obres; però la gent de Tortosa té memòria i recorda allò que el PSC deia que faria però no va fer quan governava», va sentenciar.

D'altra banda, Bel va dir que l'Ajuntament també anirà de la mà d'altres administracions per fer l'edifici de les delegacions de la Generalitat, el nou campus, la reforma de l'estació de trens, la millora dels marges del riu, o la transformació de l'antic pont del ferrocarril en una passarel·la de vianants. Segons l'alcalde, en poques setmanes també s'acabarà la plaça de l'Absis, i començaran les obres dels carrers Ciutat i Croera, de la plaça de Santa Clara, i de l'edifici consistorial.

Un eix viari amb tres actuacions

GUSTAU MORENO

La regidora d'Urbanisme, Meritxell Roigé, va afirmar que la millora dels carrers Portal i Major de Remolins té l'objectiu de «revalorar l'antic barri jueu, així com l'accés a Tortosa venint des de Bítem». Entre la plaça de la Immaculada i el carrer Mur, al costat del barranc, el paviment serà de llambordí amb acabat granític, i l'enllumenat serà de paret. Així, l'alcalde va precisar que aquest tram serà de prioritat invertida per als vianants, ja que s'eliminaran les voreres i tot el carrer estarà al mateix nivell, però que els vehicles hi podran circular. Entre el carrer Mur i la pujada al castell de Tenasses, el ferm serà d'aglomerat asfàltic i la vorera, de panot de formigó. Ja al Portal de Remolins, s'habilitaran 32 places d'aparcament i se soterraran els contenidors.

Complicacions al carrer Llarg de Sant Vicent

GUSTAU MORENO

Ferran Bel va admetre ahir que s'estan produint complicacions en les obres del carrer Llarg de Sant Vicent, al barri de Ferreries, que l'Ajuntament també està executant amb els fons estatals. La previsió era començar la reforma pels dos extrems del carrer, però l'empresa Becsa només s'ha centrat en el tram més proper al pont del tren, entre els carrers Abu Bakr i Mossèn Fabregat. «Han de foradar per sota dels tres metres, però com que aquells són uns terrenys guanyats al riu cada vegada han d'apuntalar-los amb taulons per evitar que se'ls ensorren», va dir Bel per justificar que l'empresa només s'haja concentrat en un dels trams. Amb tot, l'alcalde va garantir que l'Ajuntament reformarà tot el carrer, «com estava previst al projecte». Amb aquestes paraules, Bel va desmentir les denúncies expressades per alguns veïns, que havien apuntat que ara l'Ajuntament pretenia estalviar-se el tram entre la rambla Catalunya i l'avinguda Colom, les voreres del qual ja van ser renovades fa només uns mesos.

Acord per millorar el camí de la Montserrada

GUSTAU MORENO

L'alcalde també va aprofitar la compareixença d'ahir per anunciar obres que l'Ajuntament tortosí executarà subsidiàriament. D'una banda, l'enderrocament de l'antiga farinera La Jesusa (en estat de ruïna des de l'incendi del febrer del 2006), i les cases del carrer de Sant Antoni, al nucli antic, afectades per un ensorrament a final d'abril. De l'altra, Ferran Bel va anunciar que el consistori i l'empresa del parc eòlic d'Ecovent, al coll de l'Alba, han arribat a un acord per cofinançar la millora del camí de la Montserrada. Bel va recordar que Ecovent s'havia compromès a reformar el camí a l'hora de fer el parc eòlic, però que després va preferir obrir una altra pista d'accés. Ara, el parc eòlic assumirà bona part dels 400.000 euros que costarà l'actuació.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.